Senegal stavia pri hraniciach s Mali vojenský tábor

Senegal začal na svojich hraniciach s násilím sužovaným Mali stavať vojenský tábor, ktorý má prispieť k riešeniu problematiky "medzinárodných hrozieb a obchodovania", informovala v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na senegalské ministerstvo obrany.

15.07.2020 15:39
debata (2)

Tábor vzniká neďaleko mesta Goudiry na východe krajiny, takmer 600 kilometrov od hlavného mesta Dakar. Ministerstvo ani armáda neposkytli údaje o počte vojakov či druhoch výzbroje na vznikajúcej základni.

Mali zápasí s osem rokov trvajúcim povstaním džihádistov, ktoré sa rozšírilo aj do susedného Nigeru a Burkiny Faso, pričom si vyžiadalo už tisícky životov a vyhnalo z domovov státisíce ľudí.

Senegal však týmto konfliktom zatiaľ zasiahnutý nie je, ale napriek tomu posilnil svoju bezpečnosť a prispel vojakmi do mierových síl OSN v Mali. Senegalské súdy zároveň v uplynulých rokoch vyslovili niekoľko verdiktov za „terorizmus“. Menšie posádky vojenskej polície sa nachádzajú na severe a východe Senegalu.

Ministerstvo obrany vyhlásilo, že úrady plánujú „zintenzívniť územnú sieť“ bezpečnostných síl s cieľom „prispôsobiť sa zmenám v regionálnom strategickom kontexte a zvýšiť plnenie požiadaviek verejnosti na bezpečnosť“. Okrem džihádistickej hrozby sa východná hraničná zóna s Mali „hemží“ zločincami a pašerákmi drog, doplnil predstaviteľ senegalskej armády.

Útok ozbrojencov si vyžiadal sedem obetí

Sedem ľudí zahynulo pri útokoch ozbrojencov na motocykloch, ku ktorým došlo v utorok v strednom Mali. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Obete utorňajších útokov boli roľníci z etnickej skupiny Dogonov, ktorí v čase ich uskutočnenia pracovali na poli, uviedol Ali Dolo, starosta administratívnej oblasti, do ktorej obe dediny patria. Starosta pre AFP potvrdil, že ide o tých istých mužov, ktorí podobné útoky uskutočnili aj v uplynulých mesiacoch.

V júni si útoky podniknuté ozbrojencami na motocykloch vyžiadali v oblasti Sangha životy najmenej štyroch ľudí, v apríli najmenej 12.

Násilie medzi komunitami v centrálnom Mali skomplikovala prítomnosť džihádistických skupín napojených na teroristické organizácie al-Káida alebo Islamský štát (IS). Mnohí tvrdia, že kmeň Fulani má blízko k militantom al-Káidy, čo jeho vodcovia popierajú. Príslušníci etnickej skupiny Dogonov sú zasa pokladaní za podporovateľov malijskej armády.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #Senegal #Vojenský tábor #džihádisti