V Bielorusku sa začala volebná kampaň pred prezidentskými voľbami

V Bielorusku sa v stredu oficiálne začala volebná kampaň pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 9. augusta, píše agentúra TASS.

15.07.2020 17:23 , aktualizované: 23:12
Bielorusko voľby prezidentské kampaň začiatok... Foto: ,
Policajti zatýkajú demonštrantov počas protestného zhromaždenia proti vyradeniu opozičných kandidátov z prezidentských volieb v bieloruskom Minsku 14. júla 2020
debata (16)

Ústredná volebná komisia v utorok zaregistrovala päť kandidátov:

  • súčasný prezident Alexandr Lukašenko
  • predseda Bieloruskej sociálnodemokra­tickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň
  • bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká
  • spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev
  • Sviatlana Cichanovská, manželka známeho blogera a aktivistu Siarheja Cichanovského, ktorému kandidatúru zamietli

Komisia odmietla zaregistrovať dvoch kandidátov – bankára Viktara Babaryku a bývalého veľvyslanca vo Washingtone Valeryja Capkalu, v dôsledku čoho v utorok večer v Minsku a ďalších bieloruských mestách protestovali stovky ľudí.

Viktar Babaryka bol považovaný za hlavného rivala dlhoročného prezidenta Lukašenka. Komisia jeho kandidatúru zamietla v súvislosti s vyšetrovaním podozrení z daňových únikov a prania špinavých peňazí týkajúcich sa banky Belgazprambank, v ktorej Babaryka v minulosti pôsobil ako riaditeľ.

Kandidatúru ďalšieho potenciálne silného kandidáta Valeryja Capkalu komisia odmietla z dôvodu neuznania podpisov na podporu jeho kandidatúry.

Kampaň bude trvať do 8. augusta. Voľby sa uskutočnia 9. augusta, pričom v niektorých prípadoch budú ľudia môcť hlasovať už od 4. augusta. Ústredná volebná komisia uviedla, že na podporu Lukašenkovej kandidatúry sa vyzbieralo viac ako 1,9 milióna podpisov. Lukašenko v Bielorusku vládne už 26 rokov.

Bieloruský spravodajský portál Tut.by v utorok informoval, že podľa telefonického prieskumu verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil 10.-13. júla, by sa volieb zúčastnilo 87,3 percenta voličov. Lukašenka by volilo 69,4 percenta opýtaných.

Bieloruská polícia zadržala viac ako 300 ľudí. Protestovali proti vyradeniu Lukašenkových súperov z volieb

Bieloruská polícia zadržala vo viacerých mestách vyše 300 demonštrantov, ktorí v utorok protestovali proti vyradeniu dvoch hlavných súperov dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka z augustových prezidentských volieb. V stredu o tom informovala ľudskoprávna organizácia Viasna, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Väčšinu – až 200 osôb – zadržali v metropole Minsk, pričom medzi nimi bolo i mnoho novinárov. Policajti použili na rozohnanie davu, pozostávajúceho z prevažne mladých ľudí, násilie a obušky, uviedla Vesna. Zranenia utrpelo podľa polície šesť osôb.

Ľudia vyšli v utorok do ulíc viacerých veľkých bieloruských miest po tom, ako ústredná volebná komisia odmietla v utorok zaregistrovať prezidentské kandidatúry dvoch hlavných Lukašenkových súperov: bankára Viktara Babaryku a bývalého veľvyslanca vo Washingtone Valeryja Capkala.

Protesty sa obnovili aj v stredu, pričom polícia uzavrela hlavné cesty aj vstupy do staníc metra.

Viktar Babaryka bol považovaný za hlavného rivala dlhoročného prezidenta Lukašenka. Komisia jeho kandidatúru zamietla v súvislosti s vyšetrovaním podozrení z daňových únikov a prania špinavých peňazí týkajúcich sa banky Belgazprambank, v ktorej Babaryka v minulosti pôsobil ako riaditeľ. Babaryk a jeho syn boli zadržaní v júni. Európska únia vyhlásila, že ich zadržanie bolo politicky motivované a vyzvala na ich okamžité prepustenie.

Viasna v stredu pripomenula, že Babaryka je ešte stále vo vyšetrovacej väzbe.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #prezidentské voľby #Alexandr Lukašenko