Demonštranti v Bejrúte zabili policajta a obsadili ministerstvá, premiér iniciuje konanie predčasných volieb

Najmenej 230 ľudí utrpelo v sobotu zranenia počas zrážok medzi políciou a demonštrantmi v libanonskom Bejrúte. Skupiny protestujúcich vtrhli do viacerých ministerstiev a do sídla libanonskej bankovej asociácie.

08.08.2020 12:25 , aktualizované: 22:08
Libanon Bejrút protesty zranení ministerstvo Foto: ,
Protivládni demonštranti ukazujú znak víťazstva počas protestu pred libanonským ministerstvom zahraničných vecí v Bejrúte 8. augusta 2020
debata (43)

Do zničených ulíc v centre Bejrútu vyšli v sobotu tisíce ľudí rozhorčených utorkovým mohutným výbuchom v Bejrúte, ktorý si vyžiadal už najmenej 158 mŕtvych a vyše 6000 zranených. O strechu nad hlavou prišlo viac ako 300-tisíc ľudí.

Libanončania vinia za katastrofu vedenie krajiny — jeho nedbanlivosť a skorumpovanosť. Aj preto bolo na sobotňajšie popoludnie do centra Bejrútu zvolaný protivládny protest, ktorého motto znelo: „Obeste ich na šibenici“.

Počas násilností v centre Bejrútu prišiel o život jeden policajt, na ktorého pri výkone služby zaútočila skupina výtržníkov, informovala libanonská polícia, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Video: Protivládna demonštrácia v libanonskom hlavnom meste Bejrút.

Približne 200 demonštrantom podarilo obsadiť ministerstvo zahraničných vecí, ktorého sídlo označili za „hlavný štáb revolúcie“ voči súčasnému politickému establišmentu krajiny. Vo večerných hodinách ich zo sídla rezortu diplomacie začala vytláčať armáda.

Protestujúci vtrhli i do budov ministerstva hospodárstva a energetiky a ministerstva životného prostredia. Desiatky protestujúcich vnikli aj do sídla asociácie libanonských bánk, píše agentúra AP.

Podľa protestujúcich, ktorí požadujú odstúpenie vlády, sú za výbuch zodpovední súčasní libanonskí politici. Rozhnevaní Libanončania tvrdia, že utorňajšiu tragédiu zavinila dlhoročná korupcia a zlé spravovanie krajiny.

Polícia rozháňala davy, pozostávajúce prevažne z mladých mužov útočiacich kameňmi, za pomoci slzotvorného plynu. V živom televíznom prenose z demonštrácie bolo niekoľko zakrvavených ľudí, ktorých zrejme zasiahla polícia gumovými projektilmi. Zranenia utrpelo vyše 230 ľudí. Do nemocníc previezli 63 ľudí, zvyšok ošetrili zdravotníci priamo na uliciach, informovala agentúra TASS.

Utorkový požiar a následný výbuch okolo 2700 ton dusičnanu amónneho uskladneného v bejrútskom prístave ďalej prehĺbili hlbokú politickú a ekonomickú krízu, ktorá Libanonom zmieta už celé mesiace.

Premiér Hassán Dijáb v sobotu – počas prebiehajúcich protestov v Bejrúte – oznámil, že iniciuje konanie predčasných parlamentných volieb. Podľa vlastných slov navrhne konanie predčasných volieb už na najbližšom, pondelkovom zasadnutí libanonskej vlády. Premiérovo oznámenie však situáciu v Bejrúte neupokojilo.

60 nezvestných, 120 v kritickom stave

Po mohutných explóziách, ktoré v utorok otriasli prístavom v Bejrúte, je stále nezvestných viac ako 60 ľudí. Informovalo o tom v sobotu libanonské ministerstvo zdravotníctva. Potvrdilo, že v dôsledku výbuchov prišlo o život najmenej 158 ľudí. Telá 25 z nich zatiaľ neboli identifikované.

Zranenia utrpelo vyše 6000 ľudí, pričom stav najmenej 120 z nich je kritický, spresnilo ministerstvo podľa agentúry AFP. Medzi obeťami utorňajších výbuchov je aj 55-ročná manželka holandského veľvyslanca v Libanone Hedwiga Waltmansová-Molierová, ktorá v sobotu podľahla svojim vážnym zraneniam. Spolu so svojím 38-ročným manželom Janom Waltmansom sa v tom čase nachádzali v obývačke svojho domu v Bejrúte.

Waltmansová-Molierová je zatiaľ jedinou potvrdenou obeťou z Holandska. Ľahké zranenia utrpelo podľa holandského ministerstva zahraničných vecí i päť holandských občanov.

Sýrske veľvyslanectvo v Bejrúte v sobotu informovalo, že výbuch zabil aj najmenej 43 sýrskych štátnych príslušníkov. Niektorí boli podľa agentúry AFP členmi posádok nákladných lodí zakotvených v prístave, ďalší prišli o život v iných častiach Bejrútu. V Libanone sa okrem toho nachádza vyše milión Sýrčanov, ktorí utiekli pred deväťročnou občianskou vojnou vo svojej vlasti.

Nepokoje sťažujú prácu záchranárom

Libanonská armáda vyzvala z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie všetky zahraničné záchranné tímy pracujúce v hlavnom meste Bejrút na mieste utorňajšieho výbuchu, aby sa stiahli na svoje základne. Pre Českú televíziu (ČT) to v sobotu uviedol hovorca pražského hasičského záchranného zboru Martin Kavka.

Český tím so psami je v poriadku. Teraz čaká na ďalší vývoj a návrat do vlasti zatiaľ neplánuje. „Nevieme presne, z akého dôvodu to je, ale podľa informácií, ktoré mám, sa na mieste čaká nejaká väčšia protivládna demonštrácia, takže to je zrejme z tohto dôvodu,“ povedal Kavka pre ČT.

Spravodajca ČT so sídlom v Istanbule Václav Černohorský na svojom konte na Twitteri napísal, že v sobotu popoludní má protestný sprievod prejsť okolo prístavu na neďaleké centrálne námestie.

Vyšetrovanie nešťastia

Vyšetrovanie nateraz viedlo k zatknutiu 21 osôb vrátane generálneho riaditeľa prístavu, niekoľkých colných úradníkov a prístavných inžinierov. Vojenský súd vypočúvali ďalšie desiatky osôb. Libanonská centrálna banka medzičasom nariadila zmrazenie aktív siedmich úradníkov z prístavu a colných úradov, uviedla v sobotu agentúra AFP.

Ako poznamenala agentúra AFP, niektorí svetoví lídri aj Libanončania doma či v zahraničí žiadajú nestranné vyšetrovanie či medzinárodný dohľad nad ním, libanonský prezident Michel Aún to však v piatok odmietol.

V Bejrúte bude v sobotu s libanonským vedením rokovať predseda Európskej rady Charles Michel. V nedeľu sa uskutoční medzinárodná telekonferencia, ktorej témou bude organizácia pomoci pre Libanon. Telekonferencie sa zúčastní i americký prezident Donald Trump.

„Každý chce pomôcť,“ napísal v piatok Trump na Twitteri po telefonickom rozhovore s hlavným organizátorom konferencie francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. „V nedeľu budeme mať konferenčný hovor s prezidentom Macronom, libanonskými predstaviteľmi a ďalšími lídrami z rozličných častí sveta,“ napísal Trump.

Z parlamentu odišli poslanci kresťanskej strany Katáib

Poslanci libanonskej opozičnej kresťanskej strany Katáib v sobotu oznámili, že odchádzajú z parlamentu. Informovala o tom agentúra DPA.

„Rozhodli sme sa odísť z tohto parlamentu… budeme bojovať za krajinu, akú si želáme, a to je taká, ktorá nerobí rozdiely medzi Libanončanmi a inými,“ povedal šéf Katáibu na sobotňajšom pohrebe tajomníka tejto strany, ktorý prišiel o život počas utorňajšej explózie v Bejrúte.

Strana Katáib známa aj ako Falangistická strana mala v 128-člennom libanonskom parlamente tri mandáty. Často otvorene kritizuje libanonského prezidenta Michela Aúna i premiéra Hassána Dijába.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Bejrút