V českom Bohumíne horel panelák, hlásia 11 mŕtvych vrátane 3 detí

Najmenej 11 ľudí prišlo o život pri požiari panelového domu, ktorý v sobotu podvečer začal horieť v meste Bohumín v Moravskosliezskom kraji. Na mieste zasahovalo niekoľko jednotiek hasičov a záchranárov. Popáleniny utrpelo ďalších desať ľudí. Medzi zranenými sú aj dvaja hasiči a jeden policajt. Ľuďom, ktorí boli svedkami tragickej udalosti, pomáhajú krízoví interventi, informoval spravodajský server Novinky.cz.

08.08.2020 19:48 , aktualizované: 22:03
debata (42)

„Pri požiari bytu na 11. podlaží zahynulo šesť osôb, tri deti a traja dospelí. Z bytu, ktorý je nad ním sa pokúšalo zachrániť skokom dolu päť osôb. Všetky utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,“ povedal denníku Právo šéf moravskosliezskych hasičov Vladimír Vlček.

Hasičov k požiaru v panelovom dome na Nerudovej ulici v Bohumíne privolali pred šiestou hodinou večer. Vlček zároveň odmietol špekulácie, že hasiči dorazili na miesto tragédie neskoro. Podľa neho bola prvá jednotka pri paneláku už päť minút od ohlásenia požiaru.

Príčinu požiaru Vlček odmietol komentovať, pripustil však, že plamene vzplanuli nezvyčajne rýchlo a masívne. Byt je podľa neho úplne vyhorený.

Podľa informácií reportéra denníka Právo panovali v rodine, v ktorej byte začalo horieť, nezhody. Následne údajne niekto z obyvateľov bytu rozlial benzín a zapálil ho. Polícia však tieto tvrdenia odmietla komentovať. „Prebieha intenzívne vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragickej udalosti,“ povedala hovorkyňa polície Karolína Bělunková.

Minister vnútra ČR Jan Hamáček pre Českú televíziu uviedol, že za tragickým požiarom mohli byť susedské spory. Hamáček potvrdil, že v súvislosti s požiarom bola zadržaná jedna podozrivá osoba, ktorá je v cele predbežného zadržania a bude podrobená výsluchu.

Možný podpaľač podľa neho nebol obyvateľom bytu na 11. poschodí, ktorý začal horieť. „Vyzerá to, že to bol niekto z najbližšieho okolia. Pravdepodobne išlo o nejaké dlhodobé susedské spory,“ povedal Hamáček pre ČT. Páchateľ podľa neho zrejme hodil do bytu fľašu s horľavinou.

Jedna z obyvateliek domu novinárom povedala, že policajti priamo na mieste zadržali jedného muža a odviedli ho v putách. Muž údajne tvrdil, že požiar založil.

Podľa hajtmana Moravskosliezskeho kraja Iva Vondráka všetko nasvedčuje tomu, že pri požiari paneláku išlo o podpalačský útok. „Policajti potvrdili, že zadržali jedného človeka. Hasiči podpaľačstvo nepotvrdili, uviedli však, že šírenie ohňa nebolo štandardné,“ uviedol Vondrák.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Panelák #ČR #Bohumín