Taliban je po výmene väzňov pripravený začať mierové rokovania s afganskou vládou

Militantné hnutie Taliban v pondelok oznámilo, že je "v priebehu jedného týždňa" pripravené začať mierové rozhovory s afganskou vládou, keďže bojujúce strany sa medzi sebou dohodli na ukončení spornej výmeny väzňov. Píše o tom agentúra AFP.

10.08.2020 12:34
Afganistan / Taliban / Ašraf Ghaní / Lója džirga / Foto:
Afganský prezident Ašraf Ghaní počas zhromaždenia afganských politikov a kmeňových vodcov, ktoré je známe ako Lója džirga v Kábule v nedeľu 9. augusta 2020
debata

„Náš postoj je jasný, ak bude výmena väzňov ukončená, do jedného týždňa sme pripravení na vnútroafganské rozhovory,“ povedal hovorca Talibanu Suhajl Šáhín a dodal, že prvé kolo rozhovorov sa uskutoční v katarskej Dauhe.

V nedeľu sa zhromaždenie afganských politikov a kmeňových vodcov, známe ako Lója džirga, dohodlo na prepustení posledných 400 príslušníkov militantného hnutia Taliban, považovaných za zvlášť nebezpečných. Tento krok bol kľúčovou podmienkou začatia mierových rozhovorov medzi afganskou vládou a Talibanom.

Obidve strany sa zaviazali vymeniť si väzňov v rámci dohody, ktorú s Talibanom vo februári dosiahli Spojené štáty. Afganská vláda mala podľa dohody prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a militanti zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.

Afganský prezident Ašraf Ghaní v nedeľu na zasadaní zhromaždenia oznámil, že nariadenie o prepustení väzňov okamžite podpíše. Prezident doteraz z právnych dôvodov odmietal omilostiť 400 militantov za závažné zločiny, ktoré spáchali. Päť väzňov je napríklad spájaných s útokom na hotel Intercontinental v Kábule v roku 2018, pri ktorom zahynulo 40 ľudí vrátane 14 cudzincov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #mierové rokovania