Nigérijský spevák dostal kvôli svojej piesni trest smrti za rúhanie

Nigérijský súd vyniesol rozsudok smrti nad spevákom, ktorý sa podľa verdiktu vo svojej piesni dopustil rúhania. Jeho potrestanie žiadali protestujúci, ktorí tiež zapálili spevákov dom, informoval dnes server BBC. Text piesne podľa kritikov vychvaľoval jedného islamského duchovného do takej miery, že ho vynášal i nad proroka Mohameda.

10.08.2020 19:19
debata (10)

Dvadsaťdvaročný Yahaya Sharif-Aminu obvinenia nepopiera. Po zložení textu piesne sa ukrýval, teraz je vo väzbe a proti rozhodnutiu súdu sa môže odvolať.

Rozsudok smrti v Nigérii musí podpísať guvernér príslušného štátu. Ako pripomína BBC, rozsudok smrti bol v Nigérii od roku 1999, kedy bol znovu zavedený, nad odsúdenými skutočne vykonaný len raz. Štáty na severe prevažne moslimskej Nigérie uplatňujú ako sekulárne právo, tak islamské právo šaría, podľa ktorého sú však súdení len moslimovia. Rozsudok nad spevákom padol práve v jednom z týchto severných štátov.

Organizátor protestov, na ktorých ľudia v marci požadovali spevákovo zatknutie, BBC oznámil, že rozsudok bude slúžiť ako varovanie pre tých, ktorí by sa chceli vydať podobnou cestou.

„Keď som sa dozvedel o rozhodnutí súdu, tak som sa zaradoval, pretože sa ukázalo, že sme neprotestovali nadarmo. Rozsudok bude slúžiť ako odstrašujúci príklad pre tých, kto by sa chystali beztrestne urážať naše náboženstvo alebo proroka,“ uviedol organizátor protestov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #trest smrti #Nigéria