V Chicagu rabovali davy, starostka hovorí o útoku na mesto

Stovky ľudí v chicagskej obchodnej štvrti Magnificent Mile a ďalších častiach mesta v noci na utorok zaútočili na obchody. Hlásené bolo rabovanie, ničenie výkladov a strety s políciou.

11.08.2020 07:25
Chicago, nepokoje, polícia Foto: ,
Policajní dôstojníci v Chicagu čakajú v autobuse v pondelok 10. augusta 2020 pred stanicou District 1 policajného oddelenia v Chicagu.
debata (111)

Polícia uviedla, že zranených bolo 13 strážnikov a vyše 100 ľudí bolo zatknutých. Incidentu predchádzala prestrelka s políciou v štvrti South Side. Informovala o tom agentúra AP. Policajný superintendant David Brown uviedol, že „nešlo o organizovaný protest“, ale o „číru kriminalitu“. Podľa neho možno očakávať, že v centre až do odvolania zostanú početné policajné hliadky.

Starostka Lori Lightfootová uviedla, že rabovanie nemalo s protestmi nič spoločné a označila nočné udalosti za „útok“ na Chicago. Zdôraznila, že rabovanie bolo zachytené na bezpečnostných kamerách a že tieto zábery budú použité na trestné stíhanie. „Videli sme vás a pôjdeme po vás,“ uviedla.

O niekoľko hodín skôr desiatky ľudí mali potýčku s políciou, keď strážnici postrelili človeka v Englewoode, asi 16 kilometrov od miesta rabovania. Brown uviedol, že sa po nedeľnej prestrelke, ktorá podľa neho prepukla, keď muž vystrelil na strážnikov, objavila výzva na sociálnych sieťach, aby ľudia vytvorili kolónu áut a prišli do obchodnej štvrti.

K ďalšiemu napätie v Chicagu podľa AP tiež prispel nedeľný nepravdivý príspevok na facebooku. Išlo o video, ktoré chybne uvádzalo, že polícia v Chicagu zastrelila 15-ročného chlapca.

V Magnificent Mile ľudia podľa AP vychádzali z obchodov s plnými taškami tovaru. Dav sa rozrastal, keď na miesto začali ďalší prichádzať v autách. Naprieč centrom mesta boli vidieť prázdne pokladnice v obchodoch a zdemolované bankomaty. Vykradnuté boli tiež obchody ďalej od centra. Mnoho obchodov, ktoré ľudia vyrabovali, bolo podľa AP len nedávno otvorené po nepokojoch v súvislosti so smrťou George Floyda pri májovom zatýkaní v Minneapolise.

Hromadná doprava do centra bola na pokyn orgánov dočasne prerušená. Zdvihnuté boli tiež mosty cez rieku, aby nebolo možné z centra vychádzať. Prístup do centra bol obnovený o niekoľko hodín neskôr.

Brown uviedol, že polícia viac ako 100 ľudí zatkla a 13 strážnikov bolo zranených, jedného z nich niekto udrel do hlavy fľašou. Strážnici sa podľa neho stali terčom streľby z auta, keď na mieste zatýkali muža, ktorý odchádzal s pokladňou. Žiadny policajt podľa neho nebol postrelený, ale vo vážnom stave sú dvaja ľudia, ktorí utrpeli strelná zranenia. Strážnici zabavili päť pištolí.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago