Obvinený za smrť 11 ľudí v paneláku v českom Bohumíne ide do väzby

Súd v meste Karviná rozhodol v utorok o vzatí do väzby 54-ročného muža, ktorý je obvinený zo založenia požiaru v bohumínskom paneláku. Pri požiari zahynulo v sobotu 11 ľudí vrátane troch detí. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

11.08.2020 08:48 , aktualizované: 13:56
debata (8)

Väzbu pre muža, ktorý na súd dorazil v nepriestrelnej veste a ochrannej prilbe, žiadal dozorujúci prokurátor. Muž bol obvinený, že úmyselne spôsobil požiar bytu v panelovom dome tým, že na dvere nalial horľavinu a zapálil ju.

Podľa polície muž týmto spôsobom riešil rodinné spory. V prípade dokázania viny mu hrozí doživotný trest odňatia slobody.

Obvinený zapálil byt svojho syna, kde po rozchode s ním žila aj jeho manželka. V byte v tom čase bolo podľa prokurátora 15 osôb – 12 dospelých a tri deti.

Oheň sa rozšíril veľmi rýchlo. V byte zomreli traja dospelí a tri deti, päť ďalších ľudí zahynulo, keď sa pred plameňmi pokúšali zachrániť skokom z 11. poschodia domu. Štyrom ľuďom sa pred plameňmi podarilo uniknúť na balkón susedného bytu.

Obvinený muž chcel podľa štátneho zástupcu Michala Króla spáchať samovraždu počas jazdy autom, čím by mohol ohroziť ďalšie životy. Król to povedal v pondelok večer Českej televízii a odvolal sa pri tom na výsluch obvineného.

Podozrivý má štyri záznamy v registri trestov, z toho dva za násilné činy. Obvinený muž sa k zločinu priznal policajtom už pri zadržaní a potom aj pri vypočúvaní. „Vyslovil určitú formu ľútosti. Podrobnejšie sa ale nevyjadroval. Ako motív uviedol rodinné spory,“ vysvetlil Król.

Dodal, že muž nebol medzi hosťami na oslave, nebol dokonca ani v byte – horľavinou polial vchodové dvere. Nekonal v rozrušení a dobre vedel, že vo vnútri bytu je viac ľudí, citovali Novinky štátneho zástupcu. Ako Król povedal, zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mal muž diagnostikovanú závažnú duševnú poruchu, ale vylúčiť sa to nedá.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #požiar #Panelák #Bohumín