Traja ľudia v africkom Burundi dostali 30 rokov za hádzanie kameňov na prezidentský konvoj

Troch ľudí odsúdili v Burundi na 30 rokov väzenia po tom, ako boli obvinení, že hádzali kamene na prezidentský konvoj. Ich odsúdenie vyvolalo v krajine pobúrenie, píše agentúra AP.

11.08.2020 15:23
debata (5)

Dvaja mladí muži a jedna žena pracovali minulú stredu na pumpe v provincii Kayanza, keď okolo nich prešiel prezidentský konvoj. O niekoľko hodín neskôr všetkých troch zatkla polícia, uviedli miestne zdroje.

Na nedeľňajšom súdnom konaní nikoho z obvinených nezastupoval právnik a všetci vinu popreli. Najskôr boli obvinení z narušovania verejnej bezpečnosti a prokurátor žiadal sedem a pol roka väzenia.

Súd však zmenil obvinenie na „spoluúčasť pri útoku na hlavu štátu“ a uložil im 30 rokov väzenia. Podľa mnohých Burunďanov je hanba viniť „obyčajných vidiečanov“ zo snahy zabiť prezidenta.

Starosta provincie Kayanza, Remy Cishahayo, uviedol, že do prípadu nezasahoval, avšak dodal, že odsúdení sa môžu odvolať a podľa neho existuje šanca, že sa ich obvinenie i trest zmenia.

Burundský prezident Évariste Ndayishimiye sa v júni ujal úradu po tom, ako vyhral májové voľby. Ceremónia sa uskutočnila o dva mesiace prv, než bolo plánované, keďže jeho predchodca Pierre Nkurunziza, ktorého mandát mal po 15 rokoch vypršať v auguste, náhle zomrel.

Ľudskoprávne organizácie naliehajú na nového prezidenta, aby krajinu neviedol podobne represívne ako jeho predchodca.

Bývalý vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn označil ešte v roku 2018 Burundi za jeden z „najproduktív­nejších ľudských bitúnkov súčasnosti“. Vyšetrovatelia OSN v správe z roku 2018 zverejnili dôkazy o popravách, svojvoľnom zatýkaní, mučení, sexuálnom násilí a zmiznutiach osôb, ktoré sa v Burundi udiali v rokoch 2017 a 2018.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #burundi #hádzanie kameňov #prezidentský konvoj