Pri stretoch medzi armádou s civilistami zahynulo v Južnom Sudáne 127 osôb

Počet obetí víkendových zrážok medzi armádou a ozbrojenými civilistami v Južnom Sudáne v stredu stúpol na 127. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu armády generála Lula Ruaia Koanga.

12.08.2020 14:10
debata

Pri víkendových nepokojoch zahynulo 45 vojakov a 82 civilistov. Zranenia okrem toho utrpelo 32 členov armády.

Násilnosti vypukli v sobotu po hádke medzi vojakmi a ozbrojenými civilistami v meste Túndž. Počiatočnú ozbrojenú potýčku sa podarilo armáde dostať pod kontrolu, avšak civilisti následne zmobilizovali ďalších ľudí k útoku na vojenské stanovište.

Konflikty sú reakciou obyvateľstva na nútené odzbrojovanie podľa mierovej zmluvy, ktorú vo februári podpísal prezident aj opozícia.

Mierová dohoda podpísaná začiatkom roka prezidentom a opozíciou ukončila šesťročnú občiansku vojnu, ale tento najmladší štát na svete (vznikol v roku 2011) naďalej sužujú etnické nepokoje. Odzbrojením obyvateľstva sa vláda snaží zmierniť násilie, avšak humanitárne organizácie varovali, že postup úradov môže vyústiť do ďalších konfliktov, píše New York Times.

Po viac ako šesťročnej občianskej vojne ostalo v rukách miestnych etník množstvo zbraní. Používajú ich najmä na ochranu dobytka pred častými nájazdmi nepriateľských kmeňov. Obyvatelia Južného Sudánu sú obeťami častých lúpežných útokov a kým nebudú mať pocit, že úrady ich dokážu ochrániť, bude zrejme ťažké ich odzbrojiť, dodáva BBC.

Analytik Medzinárodnej krízovej skupiny Alan Boswell povedal pre denník New York Times, že juhosudánskej vláde v mnohých častiach krajiny chýba „politická legitimita alebo autorita“. Podľa neho „sa vláda spolieha na násilie, ktoré krízu v mnohých prípadoch prehlbuje“.

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #civilisti #Južný Sudán