Maďari nakúpia americké rakety za miliardu dolárov

Maďarsko nakúpi americké rakety, za obranný systém od zbrojovky Raytheon Technologies zaplatí zhruba miliardu dolárov.

13.08.2020 07:28
debata (84)

Informovala o tom v stredu maďarská tlačová agentúra MTI. Maďarský minister obrany Tibor Benkö a veľvyslanec Spojených štátov David Cornstein v Budapešti podpísali príslušné memorandum.

„Naším cieľom je vytvoriť potenciál, ktorý bude brániť maďarský ľud a poslúži záujmom celej krajiny,“ uviedol Benkö. „Hlavnou úlohou obranného systému je odstrašovať, posilniť bezpečnosť a podporovať vojenský výcvik,“ dodal minister.

Budapešť podľa memoranda kontrakt na dodanie obranného raketového systému uzavrie do 30. septembra tohto roka. Cornstein uviedol, že z maďarskej strany ide zatiaľ o najväčší nákup amerických obranných technológií.

„Ceníme si silný záväzok maďarskej vlády k modernizácii maďarskej armády prostredníctvom nákupu svetovo najvyspelejšieho protivzdušného obranného systému stredného doletu,“ oznámilo vo vyhlásení americké veľvyslanectvo.

Maďarsko už skôr prisľúbilo, že zvýši výdavky na obranu. Podobne ako ostatné štáty združené v NATO sa zaviazalo, že vojenské rozpočty sa budú postupne zvyšovať tak, aby najneskôr v roku 2024 dosiahli dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko