Bieloruský minister zahraničia: Sme pripravení na konštruktívny dialóg o voľbách

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej v piatok v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali v nedeľu 9. augusta, povedal, že Bielorusko je pripravené na "konštruktívne a objektívne" rozhovory so svojimi zahraničnými partnermi. Informovala o tom agentúra AFP.

14.08.2020 11:47
bielorusko minsk protest Foto: ,
Ľudia mávajú kvetmi počas protestu proti výsledkom prezidentských volieb v Bielorusku. Minsk, 13. august 2020.
debata (282)

Makej v telefonickom rozhovore so svojím švajčiarskym náprotivkom Ignaziom Cassisom uviedol, že Bielorusko „je pripravené na konštruktívny a objektívny dialóg so svojimi zahraničnými partnermi o všetkých otázkach týkajúcich sa udalostí v Bielorusku,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie šéfa bieloruskej diplomacie.

Tisíce osôb zadržaných v Bielorusku počas protestov mali v priebehu piatkového rána prepustiť na slobodu. Informovala o tom agentúra DPA. Predsedníčka hornej komory bieloruského parlamentu Nataľa Kačanavová vo štvrtok uviedla, že prezident Alexandr Lukašenko nariadil preveriť prípady zadržania občanov počas protestných akcií. Podľa agentúry RIA Novosti takisto uviedla, že úrady prepustia zhruba tisíc zadržaných osôb.

Celkovo bolo podľa spravodajských webov na protestoch, ktoré v Bielorusku trvajú od nedele večera, zadržaných okolo 7 000 ľudí. Bezpečnostné zložky zasahujúce proti demonštrantom použili fyzické násilie, omračujúce granáty, vodné delá, strieľali do davu gumené projektily. Zranenia utrpelo niekoľko stoviek osôb a viac ako 250 ich muselo byť hospitalizovaných.

Demonštrácie aj formou ľudských reťazí

Davy demonštrantov v Bielorusku vo štvrtok zaplavili ulice tamojších miest a tisíce robotníkov sa zhromaždili pred priemyselnými fabrikami, aby odsúdili násilné policajné zásahy proti protestom, ktoré vypukli po nedeľňajších prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov vyhral doterajší bieloruský líder Alexander Lukašenko s obrovským náskokom a dovedna 80 % hlasov, čo mnohí naďalej považujú za zmanipulované čís­lo.

Vo viacerých oblastiach Minska vytvorili ženy dlhé „rady solidarity“. Mnohé z nich boli oblečené v bielom, držali kvety a portréty svojich blízkych, ktorých zadržali počas protestov. Ľudské reťaze sa rýchlo rozrástli po celom meste a krátko popoludní zaplnili hlavné námestia aj triedy v centre. Trúbením ich podporili aj okoloidúci motoristi.

Ľudia vidia darebácku tvár vlády

„Bielorusi v týchto dňoch môžu vidieť darebácku tvár tejto vlády. Hádala som sa s mojím manželom a volila som Lukašenka. A nakoniec sa stalo toto. Nevieme nájsť našich blízkych,“ povedala 49-ročná Valentina Čajlytková, ktorej syna zadržali počas nedeľňajších protestov a odvtedy sa nevie dopátrať k žiadnym informáciám o ňom.

Bieloruský vyšetrovací výbor začal v súvislosti s dianím vyšetrovanie organizácie masových nepokojov. Pre osoby, ktoré uznajú vinnými, by to mohlo znamenať až 15 rokov väzenia.

Brutálne potlačenie protestov vyvolalo vlnu kritiky na Západe. Americký minister zahraničia Mike Pompeo napríklad v stanovisku vyhlásil, že voľby neboli slobodné ani spravodlivé. Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zase uviedol, že európska dvadsaťsedmička posúdi svoj vzťah s Bieloruskom a zváži opatrenia proti osobám zapojeným do neprimeraného zásahu polície a neoprávnených zatknutí a úradníkom, ktorí sa podieľali na možnom zasahovaní do volebného procesu.

282 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #makej