Poliaci otvorili cestu do krajiny ďalším americkým vojakom

Predstavitelia Spojených štátov a Poľska podpísali v sobotu vo Varšave dohodu o posilnení vojenskej spolupráce, ktorá otvára cestu pre premiestnenie časti amerických vojakov z Nemecka do Poľska. Informovala o tom agentúra AP.

15.08.2020 18:49
Poľsko, USA, Pompeo, návšteva Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vľavo) a poľský minister obrany Mariusz Blaszczak sa zdravia po podpise dohody o vojenskej spolupráci, ktorá zahŕňa zvýšenie počtu amerických vojakov v Poľsku, 15. augusta 2020 vo Varšave.
debata (284)

Dohodu o posilnení obrannej spolupráce (EDCA), ktorá stanovuje právny rámec prítomnosti ďalších amerických vojakov na poľskom území, podpísali ministri obrany Mike Pompeo a Mariusz Blaszczak v prezidentskom paláci vo Varšave za prítomnosti poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Nový dohovor dopĺňa existujúcu Dohodu NATO o postavení ozbrojených síl. Americké jednotky budú mať na jej základe prístup k ďalším vojenským základniam v Poľsku. Obe krajiny v dohode tiež určili, ako sa podelia o náklady rozšírenej vojenskej prítomnosti USA.

V Poľsku sa v súčasnosti nachádza približne 4500 amerických vojakov. Ich počet sa zvýši o asi 1000, pričom Spojené štáty do Poľska tiež z Nemecka presunú viaceré svoje veliteľstvá vrátane ústredia 5. zboru pozemných síl USA.

Americké ministerstvo obrany v júli v súlade s požiadavkou prezidenta Donalda Trumpa oznámilo, že stiahne 11.900 vojakov z Nemecka, ktorých počet sa tak zredukuje na 24.000. Približne 5600 z nich presunú do iných krajín NATO vrátane Poľska.

Pompeo mal v sobotu na programe taktiež účasť na oslavách 100. výročia Bitky o Varšavu, počas ktorej v roku 1920 mladá Poľská republika ubránila svoju nezávislosť a zastavila ťaženie ruských boľševikov do západnej Európy.

Návštevou Poľska ukončil šéf americkej diplomacie cestu po štyroch krajinách strednej a východnej Európy, počas ktorej zavítal aj do Českej republiky, Slovinska a Rakúska.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA