Poľsku hrozí vytvorenie menšinového kabinetu i predčasné voľby

V Poľsku by sa v najbližšom čase malo rátať s predčasnými voľbami i vytvorením menšinovej vlády. V rozhovore pre súkromnú televíziu Polsat News to v piatok povedal hovorca poľskej vlády Piotr Müller, píše agentúra PAP.

18.09.2020 13:41 , aktualizované: 15:41
debata (18)

Müller uviedol, že pri hlasovaní o novele zákona o ochrane zvierat zakazujúcej chov kožušinových zvierat sa poslanci koaličnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) zachovali v rozpore so záväznými pravidlami.

PiS v piatok preto dočasne pozastavila činnosť 14 svojim poslancom, ktorí spoločne s dvoma menšími koaličnými partnermi hlasovali proti novele zákona o ochrane zvierat. Predloženie tejto novely oznámil predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski. Informovala o tom agentúra PAP.

Medzi suspendovanými poslancami je minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski či poslanec a bývalý minister Henryk Kowalczyk. O pozastavení ich činnosti rozhodol Kaczyňski.

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v noci na piatok schválila túto novelu zákona 356 hlasmi z celkovo 449 prítomných poslancov. Z 229 poslancov vládnucej koalície podporilo novelu 176 zákonodarcov PiS, zatiaľ čo poslanci strán Solidárne Poľsko a Dohoda hlasovali proti alebo sa zdržali.

Návrh novely zákona na ochranu zvierat prišiel po zverejnení drastických záberov z Poľskej kožušinovej farmy. Do niekoľkých hodín od zverejnenia týchto záberov predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski ohlásil predloženie novely spomínaného zákona, obsahujúcej úplný zákaz chovu kožušinových zvierat v Poľsku. Novelu ešte musí schváliť poľský Senát a podpísať prezident.

PiS už vo štvrtok prerušila rokovania so svojimi dvoma menšími koaličnými partnermi a pohrozila vypísaním predčasných volieb. Rokovania sa týkali plánovanej rekonštrukcie vládneho kabinetu.

Strana Solidárne Poľsko totiž odmietla v parlamente podporiť návrh zákona, ktorý by poskytol imunitu úradníkom v prípade, ak v záujme verejného blaha v boji s koronakrízou porušili zákon. Strana PiS preto bola nútená pre nesúhlas koaličných poslancov tento návrh stiahnuť.

Spor v koalícii však podľa všetkého súvisí okrem iného aj s bojom o moc vo vládnom tábore a týka sa v podstate budúcnosti, keď už 71-ročný Kaczyňski nebude dominujúcou silou politickej pravice. Poľské médiá tvrdia, že silná rivalita panuje v prvom rade medzi premiérom Mateuszom Morawieckym z PiS a ministrom spravodlivosti Zbigniewom Ziobrom, ktorý je lídrom strany Solidárne Poľsko.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #menšinový kabinet