Počas protestných akcií v Bielorusku zadržali viac ako 130 ľudí

Počas úradmi nepovolených protestov proti spornému znovuzvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka bolo v nedeľu v rôznych mestách krajiny zadržaných viac ako 130 ľudí. Podľa agentúra AFP o tom informovala ľudskoprávna organizácia Viasna.

20.09.2020 20:13
debata (41)

Najviac ľudí – asi 80 – bolo zadržaných v Minsku, kde sa konal pokojný Pochod spravodlivosti.

Ďalších najmenej 47 ľudí bolo podľa Viasny zadržaných v iných mestách, kde sa protestné zhromaždenia konali, ako napr. Homeľ, Brest, Hrodna, Babrujsk, Mahiľov, Mazyry či Salihorsk.

Medzi zadržanými v Minsku je aj blízky spolupracovník líderky opozície Sviatlany Cichanovskej, Oleg Majsejev, ktorý je občanom Ruskej federácie, dodala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Tlačové agentúry počas popoludnia informovali, že počas demonštrácie v Breste jeden z policajtov – v snahe rozohnať dav – vystrelil do vzduchu zo služobnej zbrane. Túto informáciu potvrdilo aj bieloruské ministerstvo vnútra, že šlo o svetlicu, ktorej vystrelením chcel policajt „zastaviť agresívny dav“.

Ako informovala agentúra Interfax, po zásahu polície voči demonštrantom v Minsku v nedeľu podvečer opäť pre verejnosť otvorili sedem staníc metra uzavretých v súvislosti s protestmi.

Mobilný internet, ktorého rýchlosť bola počas protestov výrazne znížená, už podľa Interfaxu opäť funguje ako obvykle.

Pred začiatkom Pochodu spravodlivosti v Minsku polícia posilnila ochranu všetkých dôležitých objektov v centre mesta. Zablokované boli aj niektoré dôležité dopravné tepny.

Prehradená bola aj Trieda víťazov, ktorá vedie k Lukašenkovej rezidencii a na ktorej sa v posledných týždňoch každú nedeľu schádzajú prezidentovi odporcovia.

V tejto lokalite i v centre mesta hliadkovali príslušníci jednotiek ministerstva vnútra a poriadková polícia. Pristavené boli aj špeciálne vozidlá s baranidlami na rozrážanie davov demonštrantov a vodné delá.

Agentúra Interfax na začiatku pochodu odhadla účasť na 50.000 ľudí. Pripomenula, že zvyčajne sa na nedeľných zhromaždeniach schádzalo vyše 100.000 ľudí.

Akcie na podporu bieloruskej opozície sa v nedeľu konali aj zahraničí – portál TUT.by informoval o zhromaždení pred bieloruským veľvyslanectvom v Moskve, kde došlo aj k zadržaniu niekoľkých osôb. Desiatky ľudí podporujúcich bieloruskú opozíciu sa stretli aj v nórskych mestách Oslo a Bergen.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko