Horská služba pomáhala Poliakom, zasahoval aj vrtuľník

Horskí záchranári v nedeľu pomáhali turistovi a turistke z Poľska, vrtuľníková služba aj dvom slovenským turistom.

21.09.2020 07:40
Horská záchranná služba, Tatry Foto:
Horskí záchranári spolu s vrtuľníkovou službou pomáhajú zranenému Poliakovi.
debata (2)

Poľskému turistovi, ktorý v nedeľu po pošmyknutí uviazol v exponovanom teréne pod Ovčím sedlom vo Vysokých Tatrách, pomáhali horskí záchranári v súčinnosti s Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou (VZZS). Po transportovaní na heliport v Starom Smokovci bol schopný pokračovať v túre samostatne. O zásahu informovali horskí záchranári na svojej internetovej stránke s tým, že v nedeľu bola VZZS Horskej záchrannej službe (HZS) nápomocná ešte dvakrát.

Horských záchranárov o pomoc pre 42-ročného poľského turistu požiadali ich poľskí kolegovia z TOPR. „Počas pohybu mimo značeného turistického chodníka v oblasti hraničného hrebeňa medzi Veľkým Žabím štítom a Nižný Žabím štítom zišiel smerom do Žabej Bielovodskej doliny, kde sa pošmykol a uviazol v trávnatom exponovanom teréne, asi 100 metrov pod Ovčím sedlom,“ priblížila okolnosti nehody HZS s tým, že horských záchranárov na jej miesto dopravila VZZS. Muža následne v transportnej sedačke z terénu evakuovali pomocou palubného žeriava.

VZZS samostatne, bez asistencie horských záchranárov, mala v nedeľu pomôcť aj 19-ročnému Slovákovi, ktorý spadol na turistickom chodníku pod Slavkovským štítom a pri páde utrpel úraz hlavy a mnohopočetné odreniny, a tiež 23-ročnej slovenskej turistke so zlomeninou členka, ktorá sa nachádzala pod Ostrým Roháčom v Západných Tatrách.

Počas zostupu z Hincových plies na Popradské pleso na turistickom chodníku v nedeľu spadla 28-ročná Poľka a poranila si členok. Horskí záchranári jej pomohli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #vrtuľníková záchranná zdravotná služba