Moskva rozšíri zoznam predstaviteľov EÚ, ktorí budú mať zákaz vstupu do Ruska

Rusko v stredu oznámilo, že rozšíri zoznam predstaviteľov a inštitúcií Európskej únie, ktorí budú mať zakázaný vstup na územie Ruska. Podľa Moskvy ide o odpoveď na "nepriateľské kroky" EÚ voči Rusku, uviedla agentúra AFP.

23.09.2020 18:43
debata (109)

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na pravidelnom týždennom brífingu však nespresnila, ktorých osôb a inštitúcií EÚ sa obmedzenia dotknú, píše agentúra Reuters. Dodala, že počet osôb na ruskom sankčnom zozname bude rovnaký ako počet občanov Ruska na zozname EÚ.

„EÚ pokračuje v rozširovaní svojich sankčných nástrojov a ich uplatňovaní na základe neopodstatnených a niekedy absurdných zámienok,“ povedala Zacharovová. Rusko podľa nej opakovane varovalo EÚ pred škodlivosťou takéhoto prístupu. Ak bude Brusel pokračovať vo svojom „konfrontačnom“ prístupe, Moskva si vyhradzuje právo primerane konať, konštatovala hovorkyňa.

Európska únia vo štvrtok o ďalšieho pol roka, do 15. marca 2021, predĺžila v súvislosti s anexiou Krymu Ruskom sankcie voči subjektom a osobám, ktoré naďalej porušujú územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny. Tie platia pre 175 osôb a 44 firiem či inštitúcií. Medzi ďalšie opatrenia EÚ patria sankcie zamerané na konkrétne odvetvia ruského hospodárstva.

Vzťahy Ruska s európskymi krajinami sa ďalej zhoršili po tom, ako Nemecko a Francúzsko v septembri obvinili Rusko z otravy opozičného politika Alexeja Navaľného látkou zo skupiny novičok. Zacharovová v stredu obvinila západné krajiny z „rozpútania masívnej dezinformačnej kampane“ ohľadom Navaľného hospitalizácie. „Sme presvedčení, že táto rétorika je jednoducho neprijateľná,“ uviedla a zopakovala, že neexistujú dôkazy o tom, že by za otravou je Moskva.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #zákaz vstupu