Rusi zrejme zostrelili vlastnú stíhačku v simulovanom boji

Ruskú stíhačku Su-30, ktorá sa v utorok zrútila pri Tveri, mohla omylom zostreliť iná stíhačka počas cvičenia, uviedla v stredu ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Predtým sa tieto informácie objavili na sociálnych sieťach. Letectvo teraz zisťuje, ako mohol byť vlastný stroj zostrelený.

24.09.2020 00:00
debata (198)

Stíhačky Su-30 a Su-35, patriace k najmodernejším v ruskom letectve, boli na cvičnom lete, počas ktorého simulovali vzdušný súboj. Piloti Su-35 zachytili cieľ, ale namiesto spúšte fotoguľometu, ktorý by zvečnil zachytenie druhého stroja zameriavačom, odpálili skutočné strely. Piloti zasiahnutého stroja sa stihli katapultovať a vyviazli bez zranení, napísal server Newsru.com. Vojenské letectvo teraz vyšetruje, ako mohlo prísť ku streľb a prečo zbraň bola nabitá. Vojaci nevylučujú, že chybu mohli urobiť technici, ktorí zbraň pred letom neodpojili, alebo vyšiel náhodný výstrel.

Nemenovaný zdroj TASS potvrdil, že stíhačku skutočne zasiahol výstrel z druhého lietadla počas cvičenia a zrútila sa do lesa pri dedine Dornikovo pri Tveri, ktorý leží asi 170 kilometrov od Moskvy. Pri páde stroja nikto nezahynul, ani neboli na zemi spôsobené ďalšie škody. Stav pilotov je považovaný za uspokojivý.

Prvé sériovo vyrobené lietadlo Su-30 vzlietol v apríli 1992. Odvtedy sa zrútilo najmenej 18 lietadiel tohto typu a pri katastrofách prišlo o život 12 ľudí, dodal Newsru.com.

Holandský server leteckých nadšencov Scramble Magazine s odvolaním sa na poznatky z Ruska označil za pozoruhodné, že počas cvičných letov nie je zo stíhačiek Suchoj odstránená munícia a palubný kanón GŠ-30 je vždy nabitý. Ale pred cvičným letom majú technici za pomoci zvláštneho spínača kanón zaistiť a odpojiť. Tento stav má pred letom znova skontrolovať pozemný mechanik, pretože pilot to z kabíny urobiť nemôže. Avšak ako dodatočnú kontrolu, brániacu podobným nešťastným príhodám, majú letci počas letu pri spustení záznamníka skúsiť vystreliť bezpečným smerom. Incident ale svedčí o tom, že tieto povinné úkony neboli vykonané.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Su-30