Lukašenko reagoval na neuznanie jeho inaugurácie západnými štátmi

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zareagoval vo štvrtok nahnevane na Európsku úniu a Spojené štáty, ktoré odmietli uznať jeho inauguráciu za prezidenta a ako dôvod uviedli zmanipulované voľby. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

24.09.2020 16:04 , aktualizované: 18:51
debata (95)

„Vykrikujú, že nás neuznávajú,“ povedal Lukašenko na stretnutí s čínskym veľvyslancom v Bielorusku Cchuej Čchi-mingom.

Zdôraznil, že v prezidentských voľbách z 9. augusta získal napriek veľkej podpore pre jeho opozičnú súperku Sviatlanu Cichanovskú 80 percent hlasov.

„Nikdy sme nikoho nežiadali, aby naše voľby uznal alebo neuznal, aby uznal či neuznal legitimitu znovuzvoleného prezidenta,“ vyhlásil Lukašenko.

Európska únia vo štvrtok uviedla, že Lukašenkova stredajšia inaugurácia pre šieste funkčné obdobie nemala „žiadnu demokratickú legitimitu“ a prehodnotí svoje vzťahy s Minskom.

Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruskej republiky po jeho inaugurácii neuznalo už v stredu viacero krajín Európskej únie. Medzi prvými toto svoje rozhodnutie oznámili pobaltské štáty Lotyšsko, Litva a Estónsko, ku ktorým sa pridali Nemecko, Česko a Slovensko. Odôvodnili to tým, že augustové voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

Netransparentné boli voľby aj v tom, že niekoľko dní trvalo predčasné hlasovanie a Bielorusko nepozvalo včas medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Opozícia vyzvala na konanie nových volieb podľa medzinárodných štandardov.

Autoritársky líder, ktorý je pri moci od roku 1994, o inaugurácii povedal, že „hlavné je, aby sa konala v súlade s ústavou. A ak vidia rozpory, nech to tvrdia“.

Lukašenko takisto reagoval na kritiku svojho rozhodnutia usporiadať inauguráciu bez predchádzajúceho oznámenia a bez priameho televízneho prenosu, čo zrejme malo zabrániť protestným zhromaždeniam. Povedal, že jeho kolóna áut prechádzala cez Minsk a na ceremóniu bolo pozvaných približne 2000 ľudí vrátane armády. „Nebolo to žiadne tajomstvo,“ uviedol Lukašenko.

Do ulíc metropoly Minsk vyšlo v stredu večer po inaugurácii niekoľko tisíc protestujúcich ľudí. Ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia zatkla v metropole 252 demonštrantov.

Británia pripravuje sankcie voči Bielorusku v spolupráci s USA a Kanadou

Británia pripravuje sankcie voči jednotlivcom v Bielorusku, a to v spolupráci so Spojenými štátmi a Kanadou. Vo štvrtok to uviedol britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, informuje agentúra Reuters.

Správa prichádza v čase, keď Európska únia, ako aj USA a Británia označili stredajšiu inauguráciu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za nelegitímnu. Odôvodnili to tým, že augustové voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

„Vzhľadom na Lukašenkovú podvodnú inauguráciu som sankčnému tímu ministerstva zahraničia nariadil, aby pripravil sankcie v súlade s Magnitského zákonom voči osobám, ktoré sú zodpovedné za toto závažné porušenie ľudských práv,“ povedal Raab v britskom parlamente.

„Koordinujeme sa s USA a Kanadou, aby sme čo najskôr pripravili príslušné zoznamy,“ dodal Raab. Nespomenul však konkrétne mená.

Británia bola pôvodne pripravená spolupracovať na sankciách voči Bielorusku s EÚ, tento plán však zablokoval Cyprus, ktorý žiada sankcie aj voči Turecku, píše britská spravodajská stanica BBC.

Spojené štáty v roku 2012 prijali tzv. Magnitského zákon, na základe ktorého Washington zmrazil aktíva a uvalil zákaz udeľovania víz ruským činiteľom spájaným so smrťou Sergeja Magnitského, ruského právnika zatknutého v roku 2008 po tom, ako začal tvrdiť, že ruskí činitelia boli zapletení do rozsiahlych daňových podvodov.

Británia po vystúpení s EÚ zaviedla vlastnú obdobu Magnitského zákona, ktorá jej umožňuje zmraziť aktíva osôb zodpovedných za porušovanie ľudských práv.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko