Na Ukrajine sa zrútilo vojenské lietadlo, zahynulo 26 ľudí

Až 25 osôb zahynulo po páde vojenského lietadla na východe Ukrajiny. Antonov An-26 podľa ukrajinskej civilnej ochrany havaroval v piatok pri meste Čugujev v Charkovskej oblasti. Niektorí ľudia nešťastie zrejme prežili. Podľa ukrajinských úradov išlo o cvičný let. Na mieste sú záchranári.

25.09.2020 22:35 , aktualizované: 26.09.2020 14:50
Ukrajina, lietadlo, pád Foto:
Vojenské lietadlo An-26 sa vznietilo po páde v meste Čugujev blízko ukrajinského Charkova.
debata (94)

„Lietadlo sa zrútilo pri pristávaní. Okrem posádky boli na palube kadeti Charkovskej Univerzity ukrajinských vzdušných síl. Na mieste sú mŕtvi a zranení,“ potvrdilo velenie ukrajinských vzdušných síl. Na palube bolo podľa pôvodnej informácie 28 ľudí – vojenskí piloti a kadeti. Neskôr vzdušné sily upresnili, že len 27, pretože jeden z kadetov nedostal povolenie letieť.

Na palube tak bolo sedem členov posádky a 20 študentov. Mŕtvych je 26 ľudí, jeden prežil, ale utrpel veľmi ťažké zranenia.

Stroj sa zrútil pri pristávacom manévri a po dopade na zem začal horieť. „Podľa všetkého si (pilot) pomýlil cestu s pristávacou dráhou,“ povedal agentúre Interfax jej zdroj. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleksia Kučeru ale bola príčinou nešťastia porucha motora.

„Podľa informácií, ktoré som dostal, prišlo od pilota oznámenie, že zlyhal ľavý motor,“ uviedol podľa agentúry Interfax Kučer, ktorý dorazil na miesto havárie. Povedal tiež, že pre skúseného pilota nejde o „kritickú situáciu“, takže až vyšetrovanie povie, čo sa potom stalo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil haváriu na facebooku za „hroznú tragédiu“. Nariadil vytvoriť vládnu vyšetrovaciu komisiu. V sobotu na miesto nešťastia prišiel osobne.

Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v sobotu na mieste havarovaného vojenského lietadla An-26 zapisovače letových údajov, takzvané čierne skrinky. Stroj sa zrútil v piatok večer, pričom zahynulo 26 z 27 osôb na palube.

Vojenskí experti zároveň preskúmali miesto nešťastia neďaleko mesta Čuhujiv v Charkovskej oblasti so zámerom zistiť presnú príčinu havárie, uviedol ukrajinský minister obrany Andrij Taran, citovaný tlačovou agentúrou DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval na miesto tragédie, vyhlásil 26. september za deň štátneho smútku. Prezident zároveň nariadil prerušenie všetkých letov daného typu lietadla, až pokiaľ nebudú známe príčiny piatkovej havárie. Predbežnú správu od vyšetrovateľov požaduje do 25. októbra.

An-26 je vojenské dopravné lietadlo vyvinuté sovietskou konštrukčnou kanceláriou Antonov. V prevádzke je tiež modifikácia pre cestujúcich An-26–100 s kapacitou až 43 osôb.

Lietadlá An-26 používala aj slovenská armáda, posledné doslúžilo v roku 2016.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #letecká havária