Nový Zéland na čele s Ardernovou bude mať najrozmanitejší parlament v histórii

Novozvolený novozélandský parlament bude najinkluzívnejším parlamentom v histórii krajiny. Zastúpenie v ňom budú mať okrem vysokého počtu žien aj ľudia odlišnej farby pleti, pôvodní obyvatelia a členovia komunity LGBT. Informáciu priniesla v pondelok agentúra Reuters.

19.10.2020 13:29
Nový Zéland / Jacinda Ardernová / Foto: ,
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová
debata (18)

Novozélandská vládna Strana práce premiérky Jacindy Ardernovej zaznamenala v sobotňajších parlamentných voľbách historický úspech. Získala až 64 zo 120 kresiel v novozélandskom jednokomorovom parlamente, pričom viac ako polovicu z nich obsadia ženy.

Medzi novozvolenými poslancami sa nachádza aj 16 potomkov pôvodných obyvateľov Nového Zélandu Maoriov, prvý poslanec afrického pôvodu Ibrahim Omar a taktiež prvá poslankyňa srílanského pôvodu Vanushi Waltersová.

„Je to najrozmanitejší parlament v oblasti rodového, etnicko-menšinového a domorodého zastupiteľstva, aký sme tu kedy mali,“ uviedol profesor Paul Spoonley z Fakulty humanitných a spoločenských vied na novozélandskej Masseyovej univerzite.

Predpokladá sa, že pôjde o parlament s najvyšším počtom členov LGBTIQ+ komunity, keďže približne 10% zo 120-členného parlamentu sa otvorene priznáva k homosexualite, bisexualite, prípadne ide o transrodové osoby. Radí sa k nim aj minister financií Grant Robertson, ktorý sa verejne priznáva k homosexuálnej orientácii.

Strana zelených v parlamente celkovo získala 10 kresiel, pričom väčšinu z nich obsadia ženy, poslankyne domorodého pôvodu alebo členovia komunity LGBTQ+. Podľa profesora Spoonleyho je väčšina novozvolených poslancov oveľa mladšia ako ich predchodcovia a ide o tzv. mileniálov.

Jacinda Ardernová sa dostala na globálnu scénu v roku 2017, keď sa vo svojich 37 rokoch stala najmladšou premiérkou na svete. Momentálne je 40-ročná premiérka vo svete vnímaná ako progresívna líderka, ktorá sa angažuje v prospech ženských práv, rovnosti a inklúzie.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Jacinda Ardernová