Ničí vírus a vyhrala voľby. Ardernovú však nečaká rozprávka

Znie to trocha neuveriteľne. V čase celosvetovej pandémie a padajúcej ekonomiky vládnuca novozélandská Labouristická strana vo voľbách prevalcovala pravicovú konkurenciu, keď získala 49,15 percenta hlasov pri 82,5-percentnej účasti. Premiérka Jacinda Ardernová získala víťazstvo, o akom politici v demokratických krajinách často môžu len snívať. Jej labouristi majú v 120-člennom parlamente 64 kresiel, ale napriek väčšine uvažujú, že budú vládnuť so zelenými.

19.10.2020 15:38
APTOPIX New Zealand Election Foto: ,
Novozélandská labouristická premiérka Jacinda Ardernová po volebnom víťazstve.
debata (5)

Referendum o premiérke

Stephen Levine, profesor politológie z Viktóriinej univerzity vo Wellingtone, naznačil, že sobotňajšie voľby boli v podstate referendom o predsedníčke vlá­dy.

"Víťazstvo labouristov odráža popularitu Ardernovej medzi voličmi. Nový Zéland má parlamentný systém, nie prezidentský. Hlasovanie však bolo o tom, ako ľudia vnímajú Ardernovej osobnosť, jej schopnosti komunikovať a rozhodné kroky premiérky v súvislosti s bojom s pandémiou choroby COVID-19. Viedlo to k výhre Labouristickej strany, ktorá je najvyššia od roku 1996, keď krajina zaviedla do volieb prvky pomerného systému,“ reagoval pre Pravdu Levine.

Od začiatku pandémie na Novom Zélande, kde žije približne päť miliónov ľudí, si COVID-19 vyžiadal 25 obetí. Celkový počet nakazených je zatiaľ menej ako 1 900. Napriek tomu, že Nový Zéland si pre prísne epidemiologické opatrenia udržiaval veľmi nízky počet infikovaných, vláda sa aj so súhlasom opozície rozhodla voľby posunúť. Pôvodne sa mali konať 19. septembra.

"Neboli to obyčajné voľby a nežijeme v bežnej dobe. Je plná neistoty a úzkosti, a my sme na ňu protiliek,“ citovala agentúra AP z Ardernovej povolebného prejavu. "Žijeme vo svete, ktorý sa čoraz viac polarizuje a ľudia strácajú schopnosť vnímať iné názory. Myslím, že tieto voľby ukázali, že Novozálenďania takí nie sú,“ vyhlásila premiérka.

Ardernová prvý raz zasadla do kresla predsedníčky vlády v roku 2017. Voľby síce vyhrala vtedy vládnuca Novozélandská národná strana, ale koalíciu s väčšinou v parlamente sa podarilo vytvoriť labouristom. Ardernová mala 37 rokov, keď sa stala premiérkou, čo z nej urobilo najmladšiu ženu v histórii, ktorá viedla demokraticky zvolenú vládu.

Političke, ktorá žije s partnerom Clarkom Gayfordom, ale nie je vydatá, sa v roku 2018 narodila dcéra. Ardernová je len druhou ženou, ktorá v premiérskej funkcii porodila. Pred ňou to bola pakistanská predsedníčka vlády Bénazír Bhuttová.

Dievčatko Ardernovej sa volá Neve Te Aroha, čo sa dá preložiť ako žiarivá láska. Dcérka premiérky mala len tri mesiace, keď si ju mama zobrala na pracovnú cestu do OSN v New Yorku.

Nie je Trump

Novozélandsky politológ Robert Shaw tvrdí, že väčšine obyvateľov krajiny sa páči Ardernovej prístup k politickým a materským povinnostiam.

"Premiérka sa snaží k úlohe líderky pristupovať spôsobom, ktorý spoločnosť nerozdeľuje. Novozélanďania neoceňujú populizmus, preferujú, keď sa politici správajú dospelo a zaujíma ich širšie dobro, nie jednotlivé záujmy alebo osobný prospech,“ povedal pre Pravdu Shaw, ktorý vyučuje na Masseyovej univerzite.

Ardernová sa ako politička, ktorá sa snaží krajinu spájať, prejavila v marci 2019 po útoku krajne pravicového teroristu Brentona Tarranta. Extrémista v meste Christchurch zavraždil vo dvoch mešitách 51 ľudí. Premiérka neváhala vyjsť na verejnosť so šatkou na hlave, keď sa stretla s moslimskými ženami.

"Kdekoľvek idem, ľudia mi hovoria, či by k nim mohla Jacinda prísť na týždeň. Pýtajú sa ma, či by si ju mohli na chvíľu požičať,“ povedal podľa magazínu Time Sam Neill, slávny novozélandsky herec, ktorého svet pozná z filmu Jurský park.

"Stará sa o ľudí, aj o tých, ktorí s ňou nesúhlasia. Ardernová chce presadiť iný štýl politiky, ako dnes predstavujú Trump, Bolsonaro či Johnson,“ skonštatoval Shaw.

Nedokončený produkt

Odborníci však poukazujú, že po skvelej volebnej výhre teraz čaká labouristickú líderku skutočná politická skúška. Nový Zéland odoláva koronavírusu, ale ekonomika krajiny sa prepadla do recesie.

"Najsilnejšou politickou zbraňou Ardernovej je, že sa dokáže prispôsobiť okolnostiam. No musí ukázať líderstvo v otázkach, ako sú bytová reforma či rastúca ekonomická nerovnosť. Tieto problémy sa s postupujúcou ekonomickou koronakrízou budú len zhoršovať,“ varuje Jennifer Susan Lees-Marshmentová, odborníčka na politickú komunikáciu z Aucklandskej univerzity. "Labouristi v kampani nepredstavili jasnú víziu. Dá sa teda povedať, že napriek skvelému volebnému výsledku nemajú až taký jednoznačný politický mandát. Voliči si kúpili nedokončený produkt. Uspokojiť ich bude mimoriadne náročné,“ uviedla pre Pravdu Lees-Marshmentová.

Jacinda Ardernová (40)

Jacinda Ardernová sa narodila 26. júla 1980 v Hamiltone.

Šéfka labouristov sa novozélandskou premiérkou po prvý raz stala v októbri 2017.

Ardernová je slobodná, žije s partnerom Clarkom Gayfordom, v júni 2018 ako len druhá premiérka v úrade porodila. Jej dcéra sa volá Neve Te Aroha.

17. októbra Ardernovej labouristi vyhrali voľby so ziskom 49,15 percenta hlasov, v 120-člennom parlamente získali 64 kresiel.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #koronavírus #Covid-19 #koronakríza #Jacinda Ardernová