USA obvinili členov ruskej vojenskej rozviedky z útokov na širokú škálu cieľov

Šiesti súčasní aj bývalí príslušníci špecializovanej jednotky ruskej vojenskej rozviedky GRU sa prostredníctvom kybernetických útokov pokúsili narušiť priebeh volieb vo Francúzsku i zimných olympijských hier. Zaútočiť však chceli aj na americké nemocnice a podniky, informovali v pondelok agentúry AP a AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti.

19.10.2020 22:20
debata (33)

To vo zverejnenom obvinení podrobne popisuje chystané útoky na širokú škálu politických či finančných cieľov vrátane hackerských útokov na ukrajinskú elektrickú rozvodnú sieť, snahu získať informácie týkajúce sa politickej strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2017 i bránenia vyšetrovania vo veci podozrenia z otrávenia bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Patria sem však i kybernetické útoky zamerané na zimné olympijské hry 2018 v Južnej Kórei, kde ruským športovcom zakázali štart za doping podporovaný ruskou vládou.

Podľa agentúry Reuters sa však obvinení snažili narušiť aj tohtoročné Letné olympijské hry v Tokiu, ktoré sa v dôsledku koronavírusovej pandémie nekonali. K všetkým spomínaným útokom malo dôjsť v rokoch 2015 – 2019.

Obvinenie sa však netýka zasahovania do amerických volieb v roku 2016, hoci obvinení sú súčasťou rovnakej jednotky GRU, ktorá tak podľa prokuratúry urobila.

Päťdesiatstranový dokument zaslaný federálnemu súdu v Pittsburghu sa zameriava na hackerské útoky, ktoré podľa prokuratúry smerujú k podpore geopolitických záujmov Ruska. „Nijaká krajina nepoužila svoje kybernetické kapacity tak zlomyseľne a nezodpovedne ako Rusko, ktoré tým len chcelo spôsobiť bezprecedentné vedľajšie škody s cieľom dosiahnuť v záchvate nevraživosti malé taktické výhody,“ povedal námestník ministra spravodlivosti pre národnú bezpečnosť John Demers.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #GRU