Trump a Biden budú mať v určitých častiach debaty vypnuté mikrofóny

Americký prezident Donald Trump a demokratický prezidentský kandidát Joe Biden budú mať počas štvrtkovej predvolebnej debaty vypnutý mikrofón, kým bude súper prvé dve minúty rozprávať na každú z tém diskusie.

20.10.2020 08:08
trump biden Foto: ,
Republikánsky prezident Donald Trump (vľavo) a jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden v ich prvej televíznej debate 29.9.2020.
debata (44)

Rozhodla tak nestranná americká Komisia pre prezidentské debaty (CPD), ktorá má ich organizáciu na starosti. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Celkovo 90 minút trvajúca debata je rozdelená na šesť 15-minútových blokov, pričom každý kandidát dostane vždy dve minúty na neprerušované vyjadrenie, až potom sa pristúpi k otvorenej diskusii. V tejto otvorenej diskusii sa nebude používať tlačidlo na vypnutie mikrofónu, ale každé prerušenie kandidátom sa započíta do jeho času.

Predvolebná debata vo štvrtok 22. októbra bude v poradí druhá a zároveň posledná. Prezidentské voľby v USA sa budú konať 3. novembra.

Komisia oznámila zmenu pravidiel debaty v pondelok, tri týždne po chaotickom prvom priamom stretnutí prezidentských kandidátov Trumpa a Bidena, ktoré poznačilo časté prerušovanie – väčšinou sa ho dopúšťal Trump.

Komisia čelila nátlaku Trumpovho volebného štábu, aby pravidlá nemenila, a Bidenov tím zasa dúfal v riadenejšiu, hladšiu debatu. Komisia vo vyhlásení napísala, že „dospela k názoru, že je vhodné prijať opatrenia, ktoré pomôžu dodržiavaniu dohodnutých zásad (diskusie), a nemeniť samotné zásady“.

VIDEO: Prečo televízne diskusie kandidátov na prezidenta USA riadi špeciálna komisia? Sú Donald Trump a Joe Biden najstaršími kandidátmi? Zostávajú prezidentské voľby v USA stále prezentáciou demokracie alebo sa menia na reality show? Odpovedá zahraničnopolitický redaktor denníka Pravda Andrej Matišák.

Video
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA