Íri sa zavreli. Kto bude ďalší?

V tempe šírenia koronavírusu sa Írsko pohybuje niekde v európskom priemere, napriek tomu sa ako prvé v EÚ odhodlalo aj v druhej vlne pandémie zaviesť celoštátny lockdown. Až do prvého decembra vypína veľkú časť svojej ekonomiky a čo najviac ľudí mieni udržať doma. Vláda za to občanom sľubuje, že spraví všetko pre to, aby mali aspoň relatívne normálne Vianoce.

20.10.2020 17:57
Ireland Virus Outbreak Foto:
Ľudia s ochrannými rúškami prechádzajú okolo zavretej krčmy v Dubline. Foto: SITA/AP
debata (13)

"Ak sa spojíme v priebehu nasledujúcich šiestich týždňov, budeme môcť Vianoce osláviť zmysluplným spôsobom. Cesta nebude ľahká, ale budúcnosť je v našich rukách. Každý musíme zabrať a vytrvať,“ citoval denník Guardian motivačné slová premiéra Micheála Martina.

Protikoronavírusové opatrenia platné od stredajšej polnoci sú vskutku drakonické. Zatvorené zostanú všetky maloobchodné predajne, ktorých fungovanie nie je nevyhnutné, mimopracovný pohyb ľudí sa obmedzí na okruh piatich kilometrov od ich domova. „Každého v krajine žiadam, aby zostal doma,“ povedal Martin v prejave k národu.

Do práce budú môcť chodiť iba nevyhnutní zamestnanci a ľudia si môžu ísť von zabehať či zabicyklovať len v najbližšom okolí. Za porušenie päťkilometrového limitu im bude hroziť pokuta 60 eur. Verejná doprava bude fungovať na štvrtinu svojej kapacity. V silne katolíckej krajine sú zakázané aj bohoslužby v kostoloch.

Návštevy cudzích domácností a záhrad nie sú povolené. Výnimku majú ľudia žijúci osamelo, ktorí sa môžu v rámci podpornej bubliny spojiť s jednou ďalšou domácnosťou. Vnútri ani vonku sa nesmú konať žiadne organizované podujatia okrem prísne kontrolovaných svadieb a pohrebov, na ktorých sa môže zúčastniť maximálne 25 ľudí.

Spolu s väčšinou obchodov sa uzavrú holičstvá, kozmetické salóny, telocvične, centrá voľného času a kultúrne zariadenia. Krčmy, bary, kaviarne a reštaurácie budú môcť jedlá podávať len cez okienko na odnesenie so sebou. Minister obchodu Leo Varadkar odhadol, že za šesť týždňov lockdownu môže Írsko prísť o 1,5 miliardy eur a ohrozených bude až 150-tisíc pracovných miest. Otvorené zostávajú jasle, škôlky a školy, a podľa možnosti by sa nemal zastaviť ani kľúčový stavebný priemysel. Vláda sľúbila obnoviť pandemickú dávku v nezamestnanosti vo výške 350 eur na týždeň.

Podľa premiéra Martina jeho kabinet odmieta stratégiu nulového COVID-u ako nereálnu a stratégiu kolektívnej imunity ako neetickú. Čiastočné vypínanie krajiny sa preto môže aj v budúcnosti zopakovať. „Keď vírus rastie, pracujeme na jeho potlačení, a keď je to bezpečné, znovu otvoríme čo najväčšiu časť našej spoločnosti a ekonomiky. Kým nebudeme mať bezpečnú očkovaciu látku, musíme v tom pokračovať,“ citoval Martina denník Irish Times.

Miera výskytu nákazy koronavírusu v Írsku za 14 dní na 100-tisíc obyvateľov je 254, čo je menej ako na Slovensku (316). Ale ani štáty, ktoré sú podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb v tomto kľúčovom ukazovateli podstatne horšie, ako napríklad Česko (905), Belgicko (829), Holandsko (553) či Francúzsko (427), po takých drastických plošných reštrikciách ako Dublin na jeseň ešte nesiahli, hoci vo viacerých z nich sa o lockdowne už diskutuje. Opatrnosť Írska vyplýva z toho, že jeho zdravotníctvo má malú voľnú kapacitu, najmä mu chýbajú dostatočné rezervy na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #pandémia #koronavírus #lockdown