Sacharov by bol na Bielorusov hrdý, hovorí Lukašenkov predchodca

Už sedemdesiatpäť dní jej aktivisti nenásilne bojujú za právo na slobodné voľby. Mnohých z nich zbili, posadili do väzenia, vyhnali z krajiny. Bieloruská demokratická opozícia sa vo štvrtok dočkala vysokého morálneho ocenenia. Európsky parlament jej udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

22.10.2020 10:38 , aktualizované: 23.10.2020 10:06
bielorusko Foto:
Ľudia so starými bieloruskými štátnymi vlajkami pochodujú počas zhromaždenia opozície na protest proti proti výsledkom augustových prezidentských volieb v krajine. Minsk, 18.10.2020.
debata (33)

„Majú na svojej strane niečo, čo hrubá sila nikdy nemôže poraziť – pravdu. Nevzdávajte sa svojho boja! Sme s vami, stojíme po vašom boku,“ odkázal Bielorusom David Sassoli, predseda Európskeho parlamentu, keď vyhlásil laureátov prestížnej ceny pomenovanej po legendárnom sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi.

Sacharovovu cenu v minulosti dostali také osobnosti ako Alexander Dubček, Nelson Mandela, Kofi Anan či Malála Júsufzajová. Získali ju už aj odporcovia Lukašenkovho režimu – v roku 2004 Bieloruské združenie novinárov a o dva roky neskôr líder demokratickej opozície Alexandr Milinkievič.

Povzbudenie v pravý čas

„Som presvedčený, že akademik Sacharov by bol na Bielorusov hrdý,“ povedal pre Pravdu Stanislav Šuškievič, predchodca Alexandra Lukašenka na poste bieloruskej hlavy štátu. „Bol to unikátny človek,“ zaspomínal si na Sacharova, s ktorým v čase perestrojky pôsobil v najprogresív­nejšej frakcii niekdajšieho sovietskeho parlamentu, 85-ročný kritik Lukašenkovho režimu. „Ako fyzik viem oceniť, akým musel byť geniálnym vedcom, keď sa stal otcom sovietskej vodíkovej bomby. Ešte oveľa viac si ho však cením ako bojovníka za ľudské práva a takého šľachetného človeka, akých som viac nepoznal,“ dodal politický veterán, ktorý sa pre svoj vek a podlomené zdravie síce nezúčastňuje na súčasných pouličných protestoch, ale z duše ich podporuje.

„Je to mimoriadne dôležitá podpora,“ povedal Šuškievič o ocenení bieloruskej opozície. „Či to ale bude stačiť na skoncovanie s diktátorským režimom, kým za ním stojí Rusko, tým si nie som istý,“ dodal.

„Toto povzbudenie pre ľudí, ktorí v Bielorusku bojujú za ľudské práva, prišlo v pravý čas, v predvečer vážnej skúšky síl,“ pripomína bývalá hlava štátu s odkazom na končiace sa ultimáta, ktoré dala demokratická opozícia Lukašenkovi. Ak vládca, ktorý si po štvrťstoročí pri moci a sfalšovaní augustových volieb ďalej uzurpuje moc, do nedele neohlási svoj odchod z čela štátu, neukončí násilie v uliciach a neprepustí všetkých politických väzňov, tak sa na výzvu jeho demokratickej protikandidátky Sviatlany Cichanovskej má v pondelok v Bielorusku začať celoštátny štrajk.

„Mal by odstúpiť. Prehral voľby, to je úplne zjavné,“ myslí si o Lukašenkovi jeho predchodca. „Ale nie som prorok a či ho nové vzopätie ľudu dokáže vyduriť a či sa k štrajku pripojí rozhodujúca masa pracujúcich, to sa neodvážim predpovedať,“ dodáva Šuškievič. V prospech „posledného diktátora Európy“ podľa neho hrajú dva kľúčové faktory: Rusko mu pomáha financovať represívny aparát a bieloruskí pracujúci zostávajú rukojemníkmi štátu, ktorý je prakticky monopolným zamestnávateľom v krajine.

Odkaz uzurpátorovi

Bieloruská opozícia, reprezentovaná Lukašenkovou volebnou vyzývateľkou Sviatlanou Cichanovskou a ďalšími osobnosťami pôsobiacimi doma aj v exile, mala pri nominácii na ocenenie podporu troch najsilnejších poslaneckých frakcií Európskeho parlamentu. Podľa Sassoliho sa europoslanci jednomyseľne zhodujú na podpore požiadaviek Lukašenkových oponentov, ktorí už od augustových zmanipulovaných volieb trvajú na vypísaní nového – demokratického hlasovania a vyzývajú režim k ukončeniu násilností.

„EÚ opätovne odsudzuje násilie a vyzýva bieloruské úrady, aby prepustili všetkých zadržaných a zapojili sa do otvoreného národného dialógu,“ povedal po vyhlásení ceny predseda Európskej rady Charles Michel. Únijné štáty Lukašenka neuznávajú za prezidenta a chystajú sa jeho meno pridať na sankčný zoznam zatiaľ štyroch desiatok bieloruských predstaviteľov potrestaných za volebné manipulácie a násilné potláčanie protestov.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Sacharovova cena #Stanislav Šuškevič