Zo spolupáchateľstva pri vražde francúzskeho učiteľa obvinili dvoch mladistvých

Francúzske úrady vzniesli obvinenia zo spolupáchateľstva voči dvom tínedžerom v súvislosti s minulotýždňovou brutálnou vraždou učiteľa, ktorý ukázal študentom karikatúry proroka Mohameda. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie protiteroristickej prokuratúry.

22.10.2020 10:56
Francúzsko učiteľ vražda Paty Foto: ,
Ľudia držia fotografiu zosnulého učiteľa dejepisu a geografie Samuela Patyho počas spomienkového pochodu v meste Conflans-Sainte-Honorine v utorok 20. októbra 2020.
debata (15)

Dvaja mladiství vo veku 14 a 15 rokov boli obvinení zo spolupáchateľstva pri úkladnej vražde súvisiacej z terorizmom.

Hlavný prokurátor pre boj s terorizmom Jean-Francois Ricard v stredu uviedol, že tieto dve mladistvé osoby ukázali útočníkovi, kto z učiteľov strednej školy je dejepisár Samuel Paty. Za túto informáciu od neho dostali zaplatené od 300 do 350 eur.

Mladiství počas výsluchu tvrdili, že im útočník povedal, že chce Patyho bitkou prinútiť, aby sa ospravedlnil za použitie karikatúr proroka Mohameda v rámci seminára o slobode vyjadrovania, ktorý viedol na strednej škole. S páchateľom na učiteľa čakali viac ako dve hodiny.

Deväť zo 16 osôb predbežne zadržaných krátko po vražde medzičasom prepustili na slobodu. Obvinenia napokon vzniesli voči siedmim osobám vrátane spomínaných dvoch mladistvých.

Rovnaké obvinenie zo spolupáchateľstva bolo vznesené aj voči otcovi jednej z Patyho žiačok, ktorý spustil voči nemu odsudzujúcu kampaň na sociálnych sieťach. Medzi obvinenými je ak známy islamský radikál, ktorý sa do tejto kampane zapojil.

K brutálnej vražde učiteľa Patyho došlo minulý piatok v meste Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Učiteľa zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor priamo pred školou, v ktorej učil. Svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila.

Samuel Paty dostane posmrtne najvyššie francúzske štátne vyznamenanie – Rad čestnej légie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vražda #islamistickí extrémisti