Sudán znormalizuje vzťahy s Izraelom

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Sudán sa rozhodol normalizovať svoje vzťahy s Izraelom. S odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu o tom informovala agentúra AFP.

23.10.2020 18:06 , aktualizované: 23:39
Sudán / Izrael / Foto:
debata (4)

„Sudán a Izrael sa dohodli na normalizácii vzťahov, to že sa k Abrahámovským dohodám pridala ďalšia krajina predstavuje významný krok k nastoleniu mieru na Blízkom východe,“ napísal Trumpov poradca Judd Deere na sociálnej sieti Twitter.

„Sudán a Izrael sa dohodli na normalizácii vzťahov a na ukončení vzájomnej agresie,“ citovala sudánska štátna televízia spoločné vyhlásenie Sudánu, Izraela a USA.

„Aký úžasný obrat,“ reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého cituje AFP. „Chartúm dnes povedal ‚áno‘ mieru s Izraelom, ‚áno‘ uznaniu Izraela a ‚áno‘ normalizácii s Izraelom,“ dodal premiér židovského štátu.

Tzv. abrahámovské dohody sú dohody o normalizácii vzťahov, ktoré v septembri s Izraelom uzavreli Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn.

Oznámenie prichádza bezprostredne po tom, ako Trump v piatok oficiálne informoval americký Kongres, že chce vyradiť Sudán z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Proces vyradenia má tak teraz v rukách Kongres, ktorý musí podniknúť príslušné legislatívne kroky.

Biely dom ešte pred Trumpovým oznámením informoval, že Sudán v piatok americkej vláde previedol 335 miliónov dolárov pre americké obete terorizmu a ich pozostalých.

Sudán sa ocitol na tzv. čiernej listine USA po teroristických útokoch na americké veľvyslanectvá v Tanzánii a Keni z roku 1998, ktoré spáchala teroristická sieť al-Káida riadená v tom období z Afganistanu Usámom bin Ládinom. Pri týchto bombových útokoch zahynulo viac ako 224 ľudí a 4000 utrpelo zranenia.

Sudán je v poradí piatou prevažne arabskou krajinou, ktorá sa rozhodla nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom. V septembri tak urobili SAE a Bahrajn, pričom dávnejšie v minulosti k takýmto dohodám pristúpili Egypt (v roku 1979) a Jordánsko (v roku 1994).

Americký prezident Trump v piatok tiež povedal, že svoje vzťahy s Izraelom chce znormalizovať ešte minimálne ďalších päť arabských krajín. „Máme tu prinajmenšom ďalších päť, ktoré sa chcú pridať,“ povedal Trump novinárom v Bielom dome v spojitosti s trojstranným telefonickým rozhovorom, ktorý absolvoval s premiérmi Sudánu a Izraela.

Trump zároveň vyjadril očakávanie, že vzťahy s Izraelom normalizuje aj Saudská Arábia, jeden z kľúčových hráčov v oblasti Blízkeho východu.

Palestínčania odsúdili normalizáciu vzťahov

Palestínske organizácie odsúdili v piatok ohlásenú dohodu o normalizácii vzťahov medzi Sudánom a Izraelom, ktorú naopak privítal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Informovali o tom agentúra AFP a britská stanica BBC.

Militantné hnutie Hamas označilo uvedenú dohodu za „politický hriech“, ktorý škodí Sudáncom aj Palestínčanom. „Je prospešná len pre (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua,“ uvádza sa vo vyhlásení Hamasu.

Predstaviteľ Organizácie za oslobodenie Palestíny (PLO) podpísanie dohody opísal ako „nové bodnutie do chrbta“ Palestínčanov, informuje BBC. Dohodu naopak privítal egyptský prezident Sísí, ktorý na sociálnej sieti Twitter napísal, že si váži „akékoľvek úsilie zamerané na dosiahnutie regionálnej stability a mieru“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sudán