V prezidentských voľbách už hlasovalo viac ako 50 miliónov Američanov

Viac ako 50 miliónov Američanov už v predstihu hlasovalo v prezidentských voľbách, ktoré sa budú v USA konať 3. novembra. Túto možnosť už teraz využilo viac ľudí, ako v roku 2016, keď svoje hlasy predčasne odovzdalo 47 miliónov amerických voličov.

23.10.2020 22:25
Voľby / Hlasovanie / USA / Foto: ,
Poštovné hlasovacie lístky v amerických prezidentských voľbách
debata (19)

Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje zhromaždené portálom electproject.org.

Podľa spomínaného portálu odovzdalo viac ako 35 miliónov ľudí svoj hlas korešpondenčnou formou a vyše 15 miliónov ľudí tak urobilo osobne vhodením hlasovacích lístkov do volebných urien.

Prudký nárast počtu ľudí, ktorí sa rozhodli hlasovať skôr ako v deň volieb – osobne alebo poštou – súvisí s pokračujúcou pandémiou nového druhu koronavírusu. V čase pandémie sa chcú totiž mnohí voliči vyhnúť čakaniu v dlhých radoch, ktoré sa tvoria počas volebného dňa.

Pravidlá predčasného hlasovania sa v jednotlivých štátoch USA líšia. V jednom z najľudnatejších z nich – New Yorku – bude táto možnosť k dispozícii od soboty, takže počet ľudí, ktorí odhlasujú v predstihu, sa ešte zvýši, pripomína AFP.

Téma hlasovania v nadchádzajúcich prezidentských voľbách poštovou formou vyvoláva spory medzi demokratmi a republikánmi. Americký prezident Donald Trump opakovane prízvukoval, že takýto typ hlasovania výrazne zvyšuje riziko falšovania volebných výsledkov – dôkazy o tom však nezverejnil. Demokrati sa, naopak, za korešpondenčné hlasovanie zasadzujú, pričom argumentujú ochranou zdravia voličov v čase pandémie.

Voľby prezidenta Spojených štátov sa v riadnom termíne uskutočnia 3. novembra. Vo väčšine prieskumoch v súčasnosti vedie nad súčasným republikánskym prezidentom Trumpom kandidát Demokratickej strany a bývalý viceprezident Joe Biden.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby v USA