Belgicko sa topí aj v druhej vlne pandémie

Na jar Belgicko patrilo k európskym krajinám, ktoré najhoršie zasiahla koronavírusová nákaza; smrtnosť na ochorenie COVID-19 tam lámala rekordy. Druhá vlna pandémie k Belgičanom nie je o nič milosrdnejšia. V pondelok zaznamenali takmer 16-tisíc nových prípadov infekcie. Úrady zavádzajú ďalšie a ďalšie opatrenia. Ich účinnosť však znižuje regionálna rozdrobenosť krajiny, kde je až deväť ministrov zdravotníctva.

26.10.2020 22:21
Belgický policajt s ochranným rúškom, ktoré si... Foto: ,
Belgický policajt s ochranným rúškom.
debata (5)

Na jar Belgicko patrilo k európskym krajinám, ktoré najhoršie zasiahla koronavírusová nákaza; smrtnosť na ochorenie COVID-19 tam lámala rekordy. Druhá vlna pandémie k Belgičanom nie je o nič milosrdnejšia. V pondelok zaznamenali takmer 16-tisíc nových prípadov infekcie. Úrady zavádzajú ďalšie a ďalšie opatrenia. Ich účinnosť však znižuje regionálna rozdrobenosť krajiny, kde je až deväť ministrov zdravotníctva.

Horšie je len Česko

V miere výskytu nákazy za 14 dní na 100-tisíc obyvateľov sa Belgicko s hodnotou 1 301 doťahuje na Česko, ktoré má tento kľúčový ukazovateľ podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb 1 324, kým Slovensko 440.

Situácia je najviac alarmujúca v hlavnom meste, kde sídlia hlavné inštitúcie Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Bruselská regionálna vláda od pondelka v metropole a okolitých obciach zaviedla nové reštrikcie. Vo verejných priestoroch obnovila povinnosť nosiť rúška, obchody musia zatvárať o ôsmej večer a od desiatej platí nočný zákaz vychádzania. Uzavreli sa bazény, športové kluby, posilňovne, divadlá, kiná i múzeá. Všade, kde je to možné, je práca z domu povinná. Na pohreboch sa smie zúčastniť maximálne 15 ľudí, svadby sa môžu konať len za účasti snúbencov a ich svedkov.

„Situácia je veľmi vážna,“ komentoval obmedzenia, ktoré majú platiť prinajmenšom do 19. novembra, šéf bruselskej regionálnej vlády Rudi Vervoort s tým, že ak sa situácia do desiatich dní nezlepší, nasledovať budú drakonickejšie opatrenia.

Ústredná belgická vláda už koncom minulého týždňa oznámila nové obmedzenia. Zakázala okrem iného športové súťaže, zaviedla zákaz vychádzania po polnoci.

Opatrenia, ktoré platia v Bruseli, sú ale výrazne prísnejšie než tie, ktoré vyhlásila belgická vláda. Flámsko, holandsky hovoriaca časť Belgicka, sa mieni zatiaľ riadiť opatreniami centrálnej vlády, kým francúzsky hovoriace Valónsko podobne ako Brusel pritvrdzuje a napríklad začiatok nočného zákazu vychádzania tiež stanovilo na desiatu večer.

Vírus je rovnaký vo Valónsku i Flámsku

Na frankofónnom juhu krajiny, ktorý je najviac postihnutý vírusom, panuje presvedčenie, že súčasné opatrenia na sploštenie krivky nebudú stačiť. Epidemiológovia varujú, že v tom prípade belgický zdravotný systém do dvoch týždňov skolabuje. Virológ Emmanuel André varoval, že lockdown je jedinou zostávajúcou možnosťou. „Už by sme si nemali klásť otázku, čo uzavrieť,“ povedal pre televíziu RTFB. „Musíme si položiť otázku, čo nechať otvorené,“ upozornil.

Flámsky premiér Jan Jambon o vypnutí ekonomiky odmieta čo i len uvažovať. Nechystá sa ani automaticky kopírovať opatrenia z Valónska, keďže Flámsko má podľa neho oproti juhu krajiny vo vývoji pandémie dva týždne k dobru.

Belgický premiér Alexander De Croo však varuje pred nejednotou. „Ako krajina sa nesmieme nechať rozdeliť v boji proti vírusu,“ povedal podľa Brussels Times. „Vírus vo Valónsku nie je iným ako ten vo Flámsku, zasahuje celú našu krajinu. Porazíme ho iba ak všetci spoločne urobíme, čo je potrebné,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #Flámsko #Valónsko #koronavírus