V raji bude viac demokracie

Aj v raji sa môže zmeniť politická situácia. Seychely sú pre väčšinu ľudí vysnívanou dovolenkovou destináciou. No turistický ostrovný raj má vlastné problémy, ktoré, tak ako takmer všade na svete, ešte znásobila pandémia choroby COVID-19. Koronavírus Seychely zasiahol o to viac, že krajina do veľkej miery žije z dovolenkárov.

28.10.2020 14:29
Seychelles Ocean Mission Foto: ,
Pandémia koronavírusu výrazne zasiahla Seychely, keďže ekonomika krajina je do značnej miery závislá na dovolenkároch.
debata (3)

V africkom štáte v Indickom oceáne, ktorý má menej ako 100-tisíc obyvateľov, sa konali cez víkend prezidentské a parlamentné voľby. A po prvý raz od vyhlásenia nezávislosti v roku 1976 hlasovanie o hlave štátu vyhral opozičný kandidát. Prezidentom sa stal anglikánsky kňaz Wavel Ramkalawan.

Bola to už šiesta kandidatúra politika Seychelskej demokratickej aliancie. Tejto strane sa podarilo vyhrať aj parlamentné voľby.

"Po 43 rokoch sme opäť získali demokraciu. Bola to dlhá cesta, a teraz zožneme, čo sme získali,“ vyhlásil po triumfe Ramkalawan. Novozvolený prezident však podľa BBC najmä apeloval na pokoj, toleranciu a jednotu v krajine.

Novozvolený seychelský prezident Wavel... Foto: Seychelská demokratická aliancia
seychely2 Novozvolený seychelský prezident Wavel Ramkalawan (vľavo) a jeho viceprezident Abdulla Afif.

Seychely majú za sebou temnú minulosť. Krátko po získaní samostatnosti moc uchopil France-Albert René a jeho Seychelská ľudová strana, ktorú podporoval aj Sovietsky zväz a KĽDR. V rokoch 1979 až 1993 to bol jediný povolený politický subjekt. René sa v prezidentskom kresle udržal aj po tom, čo v krajine povolili pôsobenie ďalších strán. Odstúpil až v roku 2004.

Expert na región Daniel Künzler z Fribourskej univerzity pripomína postupnú cestu krajiny k reprezentatív­nejšej demokracii. Ramkalawanova Seychelská demokratická aliancia parlamentné voľby vyhrala už v roku 2016. Porazila Zjednotené Seychely, čo je nástupnícky subjekt Reného Seychelskej ľudovej strany.

"Ramkalawan vyhral prezidentské voľby a zvolil zmierlivý tón. Zjednotené Seychely sa nedokázali dištancovať od diania v minulosti. Od politických vrážd a mučenia,“ povedal pre Pravdu Künzler, podľa ktorého sa teraz bude musieť Ramalkawan sústrediť na ekonomické problémy.

"Prezidentské voľby doteraz vždy vyhrávala vládnuca strana. Preto sa krajina nedala pokladať za skutočnú demokraciu. Elity pri moci využívali štátne zdroje, aby sa udržali v pozíciách a aby si naklonili voličov. Víťazstvo opozície znamená, že Seychely sa teraz môžu stať skutočnou demokraciou,“ vyhlásil pre Pravdu politológ Wouter Veenendaal z Leidenskej univerzity, ktorý sa zaoberá fungovaním malých štátov.

Seychely

Africký štát v Indickom oceáne tvorí 115 ostrovov.

Má približne 98-tisíc obyvateľov.

Až 65 percent jeho HDP tvorí turizmus.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Seychely