Teror vo Francúzsku. Odrezaná hlava, traja zabití

Francúzskom otriasol krvavý útok islamského teroristu. Páchateľ vraždil v meste Nice. Dlhým nožom postupne zabil troch ľudí. Francúzske médiá s odvolaním na svedkov píšu, že vykrikoval „Alah je veľký!“.

29.10.2020 12:11 , aktualizované: 18:52
francúzsko útok bazilika Nice polícia notre dame Foto: ,
Policajti hliadkujú neďaleko Baziliky Matky Božej (Notre Dame) po útoku nožom v juhofrancúzskom meste Nice. 29. október 2020.
debata (249)

Teroristický čin sa odohral pri bazilike Notre-Dame. V čase útoku sa v nej nekonala omša. „Prvou obeťou sa stala žena, ktorú vrah podrezal v kostole. Druhým zabitým je muž, ktorý utrpel smrteľné zranenia (po dobodaní). Treťou zavraždenou osobou je žena, ktorá sa skryla v kaviarni pri bazilike,“ napísal server novín Le Monde. Prvej z obetí zabijak odrezal hlavu.

Ako informovali denník Le Monde, agentúra Reuters a stanica BBC, jednou z obetí útoku je správca kostola, kde sa tragédia odohrala.

Zasahujúci policajti páchateľa zneškodnili. Postrelili ho. Páchateľa trafilo niekoľko guliek. Sanitka ho previezla do nemocnice. Je pri vedomí, nachádza sa v stave, že vyšetrovatelia ho budú môcť už dnes podrobiť výsluchu.

Podozrivým je migrant z Tuniska

Christian Estrosi, starosta Nice, opísal vraha ako náboženského fanatika: „Keď ho po postrelení ošetrovali, neprestával kričať, že Alah je veľký,“ povedal podľa portálu denníka Libération.

„Podľa našich informácií páchateľ má okolo 30 rokov. Po zatknutí povedal, že konal na vlastnú päsť,“ napísal server novín Le Parisien

Podozrivým zo spáchania vražedného útoku je 21-ročný Tunisan, ktorý pricestoval do Európy len pred niekoľkými týždňami, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Podľa nich Tunisan, identifikovaný ako Bráhím Awsáwí, dorazil koncom septembra na taliansky ostrov Lampedusa, kde ho úrady umiestnili do karantény a neskôr prepustili s tým, že musí opustiť talianske územie. Do Francúzska pricestoval začiatkom októbra.

Macron útok odsúdil

Prezident Emmanuel Macron dôrazne odsúdil teroristický útok a odcestoval do Nice. Šokovaní sú predstavitelia naprieč celým politickým spektrom. „Prvý raz od okupácie Francúzsko už nie je slobodné! Naša krajina je vo vojne, my sme vo vojne! Myslite na obete tohto nového atentátu, ktorý zasiahol srdce nášho mesta Nice,“ napísal na Twitteri poslanec Éric Ciotti. Okupáciou myslel obdobie, keď bolo Francúzsko obsadené nacistickým Nemeckom.

Estrosi vyhlásil, že štát musí „zahubiť islamofašizmus“. Starosta Nice dodal, že je preto potrebné zmeniť zákony, ktoré sú prispôsobené obdobiu mieru. Zároveň apeloval na cirkev, aby preventívne dočasne zatvorila všetky kostoly v meste.

Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 krátko po dnešnom incidente v Nice polícia zasahovala aj v Avignone. Zastrelila tu muža s nožom, ktorý sa pokúsil zaútočiť na civilistov.

Solidaritu vyjadrila Čaputová aj Matovič

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odsúdila „nedávne ohavné teroristické útoky“ vo Francúzsku. Takéto činy podľa nej popierajú všetky hodnoty, za ktorými si ako Európania stojíme. „V týchto ťažkých časoch je Slovensko solidárne s naším priateľom, partnerom a spojencom. Musí existovať nulová tolerancia voči extrémizmu v akejkoľvek podobe,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti Twitter.

Čaputová v súvislosti s útokom zaslala francúzskemu prezidentovi aj sústrastný telegram Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. „Útok v Nice vnímame nielen ako akt teroru, ale aj ako útok proti európskym hodnotám a slobodám, ktoré spoločne zdieľame,“ uviedla prezidentka. Čaputová vyjadrila vo svojom mene, ako aj v mene občanov Slovenska rodinám obetí a celému francúzskemu ľudu úprimnú sústrasť.

Slovenský premiér Igor Matovič vyjadril francúzskemu prezidentovi Macronovi po útokoch podporu v boji proti extrémizmu. „Nedávna brutálna vražda profesora Patyho je útokom na hodnoty EÚ, naše hodnoty. Musia byť chránené. Sme v tom spolu,“ napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

Na sociálnej sieti facebook premiér napísal status „JE SUIS NICE. JE SUIS FRANCE“, v preklade „Ja som Nice. Ja som Francúzsko“.

Nice stalo terčom ohavného islamistického atentátu júli 2016. Zahynulo vtedy až 86 nevinných ľudí. K útoku došlo, keď sa kamiónom rútil na promenáde 31-ročný náboženský fanatik, ktorý pochádzal z Tunisu. Vražedná jazda trvala štyri minúty, než sa ho polícii podarilo za volantom zastreliť.

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok #útočník #útok nožom #Nice