Polícia v spojitosti s útokom v Nice zadržala 47-ročného muža

Francúzska polícia zadržala 47-ročného muža v spojitosti s štvrtkovým útokom v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zahynuli traja ľudia. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

30.10.2020 14:11
Francúzsko útok nôž vyšetrovanie pieta Nice Foto: ,
Kvety, odkazy a sviečky sú položené pred Bazilikou Matky Božej v Nice v piatok 30. októbra 2020.
debata

Muž, ktorého polícia zadržala ešte vo štvrtok večer, je podozrivý, že bol v kontakte s páchateľom útoku v Bazilike Matky Božej, 21-ročným Tunisanom Bráhímom Awsáwím. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v súvislosti s týmto incidentom, ktorý označil ako „islamský teroristický útok“, zvolal na piatok krízové zasadnutie. V krajine platí najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými čin­mi.

Podľa AFP dorazil Awsáwí koncom septembra na taliansky ostrov Lampedusa, kde ho úrady umiestnili do karantény a neskôr prepustili s tým, že musí opustiť talianske územie. Muž mal potvrdenie talianskeho Červeného kríža. Na ostrov pricestoval v člne s migrantmi.

Páchateľ do baziliky vstúpil vo štvrtok o 08.30 h a mal pri sebe korán, dva telefóny a tri nože, uviedol vo štvrtok šéf francúzskej protiteroristickej prokuratúry Jean-Francois Ricard.

Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval „Alláhu akbar“ (Alah je veľký). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala. Podľa prokurátora tohto muža spravodajské služby ako možnú hrozbu nesledovali.

Jednou z obetí bola Brazílčanka

Prokurátor hovoril aj o podrobnostiach útoku v bazilike, v ktorej útočník zabil ženu a muža – podľa médií správcu kostola. Žena (60) mala odrezanú hlavu, uviedol Ricard, a muž vo veku 55 rokov podľa neho tiež zomrel v dôsledku hlbokých rezných rán na krku. Treťou obeťou je 44-ročná žena brazílskej národnosti. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zahraničných vecí.

Štyridsaťštyriročnú matku troch detí žijúcu vo Francúzsku útočník bodol vo vnútri miestneho kostola Baziliky Matky Božej. Podarilo sa jej utiecť a skryť sa v neďalekom bare, neskôr však zraneniam podľahla. „Povedzte mojim deťom, že ich ľúbim,“ povedala podľa francúzskej televízie BFM TV tesne pred smrťou.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro „v mene celého brazílskeho národa želá úprimnú sústrasť rodine a priateľom“ zavraždenej ženy a dvoch ďalších obetí a „vyjadruje solidaritu s francúzskym ľudom a vládou,“ píše sa vo vyjadrení ministerstva. Brazílska vláda tiež odsúdila „akúkoľvek formu terorizmu“ a vyjadrila solidaritu s kresťanmi a „ľuďmi iného vierovyznania, ktorí pre svoju vieru musia trpieť prenasledovanie a násilie“.

Vo štvrtok sa stali aj ďalšie dva útoky – jeden vo Francúzsku a druhý v Saudskej Arábii. V Montfavete neďaleko juhofrancúzskeho mesta Avignon zastrelili muža po tom, čo sa policajtom vyhrážal zbraňou. Pred francúzskym konzulátom v Saudskej Arábii zas napadli ochrankára. Podozrivého zatkli a ochrankára previezli do nemocnice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok #útok nožom #Nice