Biden predstavil mená svojho kabinetu, stavil na skúsenosť

Novozvolený americký prezident Joe Biden oznámil v pondelok kľúčové postavy svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vybral dlhoročného poradcu pre zahraničnú politiku Antonyho Blinkena a za osobitného vyslanca pre klímu bývalého šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

23.11.2020 20:13
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden zdraví priaznivcov vo Wilmingtone.
debata (11)

Biden tiež nominoval prvého Latinskoameričana, rodáka z Kuby a právnika Alejandra Mayorkasa, ktorý bude viesť ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť. To dohliada okrem iného na prisťahovalectvo.

Za riaditeľku amerických spravodajských služieb (DNI) vybral Avril Hainesovú, niekdajšiu zástupkyňu riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Bude to vôbec prvá žena v tejto funkcii.

Biden tiež oznámil, že dlhoročná diplomatka Linda Thomasová-Greenfieldová bude nominovaná na post veľvyslankyne USA pri OSN a bude mať postavenie člena kabinetu.

Jake Sullivan, ktorý pracoval ako bezpečnostný poradca Bidena, keď ten ešte v administratíve Baracka Obamu zastával funkciu viceprezidenta, bol vymenovaný za poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Všetko sú to ostrieľaní predstavitelia z administratívy dvojice Obama-Biden z rokov 2009 – 2017 a vo svojich oblastiach majú mimoriadne skúsenosti, píše AFP.

Kerry, ktorý slúžil v rokoch 2013 až 2017 ako minister zahraničných vecí a v roku 2015 v mene Spojených štátov podpísal parížsku klimatickú dohodu – a bol potom svedkom, ako od nej prezident Donald Trump odstúpil -, sa stane členom Rady pre národnú bezpečnosť. Bude to prvýkrát, čo bude mať rada špecialistu na zmenu klímy.

Mayorkas, bývalý federálny prokurátor, bol počas pôsobenia prezidenta Obamu riaditeľom Amerického úradu pre občianstvo a imigráciu (USCIS) a potom námestníkom na ministerstve pre vnútornú bezpečnosť.

Sullivan zastával funkciu riaditeľa úradu pre plánovanie politiky na ministerstve zahraničných vecí a bol tiež zástupcom riaditeľa kancelárie niekdajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej. Bol aj hlavným vyjednávačom v prvých fázach rozhovorov o iránskej jadrovej dohode, od ktorej Trump neskôr odstúpil.

„Nesmieme strácať čas, keď ide o našu národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku,“ uviedol víťaz amerických prezidentských volieb Biden.

„Títo jednotlivci sú rovnako skúsení a krízami otestovaní, ako novátorskí a vynaliezaví,“ dodal Biden.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby USA