Z vraždy novinára Chášakdžího bolo obžalovaných ďalších šesť ľudí

Turecký súd dnes obžaloval ďalších šesť ľudí z podielu na vražde novinára a kritika saudskoarabskej monarchie Džamála Chášakdžího. Informuje o tom agentúra Reuters. Všetci noví obžalovaní sú občanmi Saudskej Arábie.

24.11.2020 16:18
Džamál Chášakdží Turecko Saudská arábia novinár Foto: ,
Podľa informácií počas priebehu vyšetrovania Chášakdžího telo rozsekali, a to z dôvodu, že tak bolo jednoduchšie ho následne rozpustiť v kyseline.
debata

Novinár Chášakdží bol brutálne zavraždený v roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Jeho pozostatky sa zatiaľ nenašli, podľa tureckých vyšetrovateľov bolo telo rozrezané a odvezené.

Dvaja muži, ktorí slúžili na istanbulskom konzuláte na pozíciách atašé a vicekonzula, boli teraz obžalovaní z úkladnej vraždy. Ďalší štyria sú vinní zo zničenia a falšovania dôkazov.

Súd v tureckom Istanbule súdi v neprítomnosti 26 osôb podozrivých z brutálnej vraždy saudskoarabského novinára. Prvé pojednávanie sa uskutočnilo 3. júla a druhé v utorok, keď bol proces odročený na marec 2021.

Chášakdžímu sa vyhrážal poradca saudskoarabského princa, tvrdí svedok

Zavraždenému novinárovi Chášakdžímu sa pred smrťou vyhrážal bývalý blízky spolupracovník korunného princa Saudskej Arábie Muhammada bin Salmána. Tureckému súdu to povedal v utorok Chášukdžího priateľ a egyptský disident Ajmán Núr, informujú agentúry AFP a DPA. Egypťan Núr v utorok pred súdom uviedol, že novinár sa cítil byť ohrozený Saúdom Kahtáním – bývalým poradcom saudskoarabského korunného princa. Podľa Núra sa mu s tým Chášukdží zdôveril.

„Chášukdží sa tiež zmienil o telefonáte v čase, keď žil vo Washingtone. V ňom mu Kahtání povedal, že "pozná jeho deti a vie, kde bývajú,“ napísala na Twitteri Rebecca Vincentová z organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá sa pojednávania osobne zúčastnila.Núr tiež tvrdí, že Chášukdží sa cítil byť Kahtáním ohrozovaný už od roku 2016.

Medzi osobami, ktoré boli v neprítomnosti postavené pred turecký súd, je okrem Kahtáního aj bývalý zástupca šéfa saudskoarabských tajných služieb Ahmad Asírí. Obaja podľa prokuratúry viedli operáciu s cieľom zavraždiť Chášukdžího.

Súdny proces v Istanbule prebieha nezávisle od saudskoarabského. Ten 7. septembra zrušil päť rozsudkov smrti nad osobami podozrivými zo zapojenia do vraždy Chášukdžího a vyniesol konečný verdikt, na základe ktorého päť osôb dostalo 20-ročný trest väzenia, jedna osoba dostala desaťročný trest väzenia a dve sedemročný trest. Rozsudky smrti zrušil súd na základe oficiálneho odpustenia zo strany rodiny zavraždeného novinára.

Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť vplyvného saudskoarabského korunného princa Salmána. Mnohé štáty sú toho názoru, že práve on dal k zabitiu nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmieta.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Džamál Chášakdží