Do oplotenia sídla kancelárky Merkelovej úmyselne narazilo auto

Osobný automobil pravdepodobne úmyselne narazil v stredu do oplotenia úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Berlíne. Vodiča zadržali. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

25.11.2020 12:05 , aktualizované: 13:20
nemecko berlín merkelová auto incident... Foto: ,
Policajti kontrolujú prázdne vozidlo značky Volkswagen, na ktorom bol z jednej strany nápis "Stop politike globalizácie".
debata (9)

Nemecká polícia informovala, že zadržala muža, ktorý incident spáchal okolo desiatej hodiny. Vodič automobilu vo veku 48 rokov bol telesne postihnutý a v aute mal invalidný vozík. Po incidente ho ošetrili v privolanej sanitke. Berlínska polícia nepracuje s hypotézou, že by išlo o extrémistic­ký útok.

Incident si nevyžiadal obete ani zranených. Náraz spôsobil iba nepatrnú škodu na kovovom plote.

Snímky z miesta incidentu zachytávajú policajtov kontrolujúcich prázdne vozidlo značky Volkswagen, na ktorom bol z jednej strany nápis „Stop politike globalizácie“ a na druhej „Prekliati vrahovia detí a starých ľudí“.

Podľa informácií bulvárneho denníka Bild chcel muž odovzdať list kancelárke Angele Merkelovej. Bild ďalej píše, že rovnaké auto – volkswagen kombi – zrejme už vo februári 2014 narazilo do oplotenia úradu kancelárky. Aj vtedy malo na oboch stranách nápisy, a to „Koniec klimatickej zmene zabíjajúcej ľudí“ a „Nicole, milujem ťa“.

Nemecká vláda neskôr vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že spolková kancelárka, ostatní členovia spolkovej vlády ani zamestnanci úradu neboli v ohrození.

O 9.30 h sa malo v budove konať zasadanie vlády. Na poobedie ja naplánovaná ďalšia videokonferencia Merkelovej s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín, na ktorej budú rokovať o možnom predĺžení lockdownu a ďalších krokoch v boji proti koronavírusovej pandémii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová