Čínsky prezident zagratuloval Bidenovi k volebnému víťazstvu

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu zablahoželal novozvolenému prezidentovi Spojených štátov Joeovi Bidenovi k jeho volebnému víťazstvu. Informovali o tom čínske štátne média, píše agentúra AP.

25.11.2020 14:20 , aktualizované: 16:02
Biden Foto: ,
Novozvolený prezident USA Joe Biden po návšteve divadla v Delaware. 24.11.2020
debata (15)

Si Ťin-pching uviedol, že obe krajiny by sa mali naďalej držať politiky, v rámci ktorej sa budú vyhýbať konfliktu a konfrontáciám a ktorá sa bude niesť v duchu vzájomného rešpektu a spolupráce prospešnej pre obe strany v záujme podpory „ušľachtilého cieľa“, ktorým je svetový mier a rozvoj, píše agentúra AFP.

Čínsky prezident zároveň dodal, že medzinárodné spoločenstvo očakáva, že obe krajiny budú mať „zdravé a stabilné“ diplomatické vzťahy.

Čína zagratulovala Bidenovi k víťazstvu v piatok 13. novembra prostredníctvom tamojšieho rezortu diplomacie. Urobila tak ako jedna z posledných veľkých krajín, všíma si AP.

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump, ktorý svoju prehru doteraz oficiálne nepriznal, v rámci predvolebnej kampane označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre Spojené štáty a pre globálnu demokraciu.

Počas úradovania Donalda Trumpa vládlo medzi Čínou a USA napätie, pre ktoré sú charakteristické rastúce spory v súvislosti s obchodnými vzťahmi, vývojom technológií a konkurenčným bojom o vplyv v Ázii a vo svete. Trump Čínu viní aj z toho, že nezabránila rozšíreniu pandémie COVID-19 do sveta, a kritizuje ju za porušovanie ľudských práv a slobôd v autonómnych oblastiach Sin-ťiang a Hongkong.

Víťazstvo Bidena potvrdili aj v Minnesote

Predstavitelia amerického štátu Minnesota oficiálne potvrdili, že víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa tam stal demokrat Joe Biden. Informovali o tom v noci na stredu spravodajský server The Hill a americký týždenník Politico.

Volebná rada v Minnesote jednohlasne potvrdila, že Biden nad svojím súperom, republikánskym kandidátom a úradujúcim prezidentom Donaldom Trumpom, zvíťazil o viac ako sedem percentuálnych bo­dov.

V Minnesote sa na tohtoročných voľbách zúčastnilo takmer 3,3 milióna voličov, pričom vyše 1,9 milióna odovzdalo svoje hlasy poštou. Ide o najvyššiu volebnú účasť v Minnesote za viac ako 50 rokov.

Bidenovo víťazstvo potvrdili v utorok aj v štátoch Nevada a Pensylvánia a v pondelok v štáte Michigan.

V štáte Georgia po požiadavke Trumpovho volebného tímu hlasy odovzdané v prezidentských voľbách opätovne prepočítajú. Po ručnom prepočítaní všetkých hlasov tam už potvrdili Bidenovo víťazstvo a je preto veľmi nepravdepodobné, že by avizované opätovné strojové prerátanie zmenilo konečný výsledok, pripomína spravodajská televízia CNN.

Biden začne dostávať každodenné správy od tajných služieb

Novozvolený americký už čoskoro začne dostávať denné hlásenia tajných služieb po tom, ako Biely dom schválil príslušné opatrenie. Oznámila to v noci na stredu Kancelária riaditeľa národného spravodajstva (ODNI), z ktorej vyhlásenia citovala tlačová agentúra DPA. Ide o kľúčový krok k zmene administratívy.

„ODNI na základe štatutárneho príkazu vyplývajúceho zo zákona o prevode prezidentskej funkcie poskytne prechodnému tímu požadovanú podporu. Biely dom v utorok popoludní schválil, aby ODNI v rámci podpory procesu odovzdávania moci prikročila k poskytovaniu prezidentovho denného prehľadu tajných hlásení prechodnému tímu,“ uviedla kancelária vo vyhlásení.

Predmetný bulletin pozostáva zo súboru správ tajných služieb, ktoré prezident USA dostáva každý deň za účelom informovanosti o vývoji závažných bezpečnostných hrozieb na celom svete. „Začne sa to veľmi skoro, možno už zajtra,“ povedal Biden.

Novozvolený prezident v utorok tiež predstavil svoj budúci národnobezpečnostný tím, pričom zdôraznil dlhoročné skúsenosti jeho členov vo verejných službách. Vyhlásil, že jeho nominanti pomôžu vrátiť Spojené štáty do pozície globálneho lídra.

Biden tvrdí, že prioritami jeho prvých 100 dní vo funkcii hlavy štátu bude schválenie legislatívy o reforme amerického imigračného systému, odstránenie exekutívnych príkazov prezidenta Donalda Trumpa o životnom prostredí a poskytnutie ekonomickej pomoci. Spresnil, že imigračná legislatíva bude zahŕňať aj riešenie občianstva pre nezdokumentovaných imigrantov v USA.

Víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza už 7. novembra.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Trump a ďalší členovia Republikánskej strany tvrdia, že pri hlasovaní v došlo k podvodom, dôkazy o tom však nepredložili.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA