Biden skončil u ortopéda, má zlomeninu po hre so psom

Novozvolený americký prezident Joe Biden utrpel pri hre s jedným zo svojich psov menšiu zlomeninu pravej nohy.

30.11.2020 08:15
Joe Biden Foto: ,
Sanitka preváža Joea Bidena do ortopedickej ambulancie v nedeľu 29. novembra 2020. Utrpel menšiu zlomeninu nohy po hre so psom.
debata (61)

Zranenie odhalilo vyšetrenie počítačovou tomografiou (CT) v nedeľu a zrejme si vyžiada nosenie ortézy počas niekoľkých týždňov, oznámil jeho lekár. Informácie priniesli agentúry AP a AFP.

Biden utrpel zranenie v sobotu. V nedeľu podľa svojej kancelárie navštívil ortopéda v meste Newark v štáte Delaware s tým, že má zrejme vykrútený členok. Bidenov lekár Kevin O'Connor uviedol, že prvé röntgenové snímky neukázali žiadnu evidentnú fraktúru, no následná podrobnejšia CT snímka odhalila maličké zlomeniny dvoch menších kostí v strednej časti jeho pravej nohy.

Biden (78) sa stane pri inaugurácii v januári budúceho roka najstarším prezidentom v dejinách USA. Sám otázky týkajúce sa svojho veku počas kampane často odbil, píše AP a pripomína, že zlomeniny sú vo vyššom veku všeobecne dôvodom na znepokojenie, aj keď Bidenova sa na základe vyjadrenia jeho lekára zdá byť pomerne menej závažná.

Pri odchode z ambulancie lekára na snímkovanie Biden viditeľne kríval, hoci kráčal bez barly alebo inej pomoci.

Politik Demokratickej strany utrpel zranenie, keď sa hral s Majorom, jedným z dvoch psov, ktoré Bidenovci vlastnia, a pošmykol sa pri tom. Majora si Bidenovci adoptovali v roku 2018 a svojho prvého psa menom Champ si zaobstarali po voľbách v roku 2008. Manželia už oznámili, že psy si vezmú do Bieleho domu, pričom si chcú zadovážiť aj mačku.

Vlani v decembri Biden zverejnil lekársku správu, podľa ktorej berie statíny na udržanie hladiny cholesterolu na zdravej úrovni. Jeho lekár ho však v správe označil za „zdravého, energického“ a „zdatného na úspešné vykonávanie úloh prezidentskej funkcie“.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA