Je pre Orbána Soros ako Hitler?

Maďarský premiér Viktor Orbán má problém. Kým on sa všemožne snaží oddeliť antisemitizmus od svojich sporov s finančným investorom a filantropom Georgeom Sorosom, jeho kľúčový káder v oblasti kultúry sa do 90-ročného budapeštianskeho rodáka židovského pôvodu pustil bez akýchkoľvek zábran.

30.11.2020 17:59 , aktualizované: 01.12.2020 13:19
EU Hungary Migrants Foto:
Opoziční aktivisti v roku 2017 strhávali bilbordy k vládnej kampani, ktorej heslom bolo: ,,Nedovoľme, aby sa Soros smial ako posledný." FOTO: SITA/AP
debata (200)

Szilárd Demeter, vládny komisár pre digitalizáciu zbierok všetkých knižníc, člen novovytvorenej Národnej rady pre kultúru a riaditeľ Petőfiho literárneho múzea, prirovnal Sorosa k Hitlerovi a Európu k jeho plynovej komore.

Liberálny Führer…

„George Soros je liberálny Führer. Jeho liberárijská armáda mu vzdáva zbožnú úctu servilnejšie, ako svojho času Hitlerovi jeho vlastní,“ napísal Demeter pre najväčší provládny portál Origo a dodal: „Európa je plynovou komorou Georgea Sorosa: z kapsule multikultúrnej otvorenej spoločnosti vyviera jedovatý plyn, ktorý je smrteľný pre európsky spôsob života a my, európske národy, sme odsúdení na to, aby sme sa vzájomne ušliapali a liezli po sebe v zápase o posledný hlt vzduchu.“ Maďarov a Poliakov, sporiacich sa s Bruselom v otázkach právneho štátu, Demeter označil za „nových Židov“, ktorých ako „podradné bytosti“ chcú „liberárijci“ (Demeterov novotvar zo slov liberáli a Árijci) zbaviť práv.

Demeterov škandalózny článok vyvolal vlnu pobúrenia v Maďarsku i vo svete. Ostro protestovala izraelská i americká ambasáda v Budapešti. Združenie židovských náboženských obcí Maďarska označilo prirovnanie Európy k plynovým komorám za nechutné. "Sedemdesiatpäť rokov po Auschwitzi je učebnicový príklad relativizovania holokaustu zo strany vedúceho štátnej ustanovizne neospravedlniteľný a nezlučiteľný s vládou vyhlásenou nulovou toleranciou voči všetkým formám antisemitizmu,” zdôraznilo združenie.

Portál Origo príspevok zo svojich stránok odstránil a sám autor pre provládny denník Magyar Nemzet poznamenal: „Nezávisle od toho, čo si o svojej pravde myslím a nezávisle od toho, že ústavne zaručenú slobodu názoru a slova budem aj naďalej brániť, svoj publicistický článok S(o)ros týmto sťahujem.“ Demeter tiež oznámil, že zrušil svoje konto na facebooku a bez toho, aby sa ospravedlnil, dal svojim kritikom za pravdu, že „nacistická paralela sa aj nechtiac môže dotknúť pamiatky obetí.“

Fanatický orbánovec

Škandál štátneho úradníka, ktorý vlani v rozhovore pre týždenník 168 óra sám o sebe povedal, že je „fanatický orbánovec, ktorý politiku vlády podporuje na 110 percent“, bol v pondelok témou búrlivých parlamentných debát. Kým vicepremiér Mihály Varga sa snažil vec uzavrieť konštatovaním, že hriešnik si uznal chybu, čo interpretoval ako ospravedlnenie, opozícia trvala na odvolaní Demetera.

Szilárd Arató, poslanec Demokratickej koalície, ktorú vedie expremiér Ferenc Gyurcsány, vyčítal vláde, že nereaguje. „Demeter nie je nový Žid, ale starý nácik. Keby ste brali vážne, že pre túto krajinu je demokracia dôležitá, tak by ten človek nemohol byť na svojom mieste,“ citoval ho portál Pesti Hírlap.

Na premiéra Orbána sa už cez víkend obrátil jeho predchodca Gordon Bajnai s ultimátom. „Ak bude Szilárd Demeter ešte aj v pondelok funkcionárom Vašej vlády, tak my Maďari i celý svet budeme toto vyhlásenie považovať za postoj maďarskej vlády,“ napísal expremiér Bajnai na Facebooku.

Orbán nie je antisemita

Myslí si teda aj Orbán, že Soros je ako Hitler?

Rakúsky politológ maďarského pôvodu Paul Lendvai varuje pred predčasnými závermi. Reakcia vlády podľa neho ešte môže prísť.

„Orbán nie je antisemita. Nijaké protižidovské vyhlásenia od neho nie sú verejne známe,“ povedal Lendvai pre Pravdu. Na druhej strane politológ pripúšťa, že hoci Orbán hlása nulovú toleranciu k antisemitizmu, pre jeho vládu je v tejto otázke charakteristická nejednoznačnosť. „Financuje viacero pseudovedeckých ústavov, dala prepísať učebnice a jej propagandisti bagatelizujú spoluúčasť horthyovského režimu na vyvraždení 560-tisíc maďarských Židov. Takto vzniká rétorika režimu,“ myslí si Lendvai.

Sám Orbán tvrdí, že na Sorosovi mu prekáža nie to, že je Žid, ale že – ako maďarský premiér tvrdí – chce Maďarsku nanútiť liberálnu utečeneckú politiku. „Stojím si za tým, že každého kritizujem pre jeho politický názor, ešte aj tých, čo sú Židia,“ povedal Orbán minulý týždeň pre nemecký denník a Die Zeit a dodal: „Koho zaujíma, že niektorí hovoria, že sme antisemiti? Nie sme nimi. Nás nezaujíma, či George Soros je Žid, alebo nie.“

Demeter svoj článok odvolal

Maďarská vláda neodvolá Szilárda Demetera za jeho článok, o Sorosovi. Vyplýva to z vyjadrenia ministra financií Mihálya Vargu v utorok v maďarskom parlamente.

Minister podľa internetového vydania denníka Népszava v rámci hodiny otázok musel reagovať na otázku poslanca opozičnej Demokratickej koalície (DK) Gergelya Aratóa, ktorý povedal, že vláda tým, že Demetera neodvolala, vyjadrila súhlas s jeho jasnými nacistickými vyjadreniami.

Za odvolanie splnomocnenca sa v zákonodarnom zbore vyjadrili aj ďalší opoziční poslanci. Varga im oznámil, že autor svoj článok už odvolal, zmazal ho aj z Facebooku a ospravedlnil sa. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #antisemitizmus #George Soros