Sporný návrh francúzskeho bezpečnostného zákona prepracujú

Poslanci z vládnucej strany Republika v pohybe (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona v pondelok oznámili, že navrhnú "úplné prepracovanie" ustanovení sporného návrhu zákona, ktoré mali obmedziť právo filmovať alebo fotografovať službukonajúcich policajtov.

30.11.2020 19:23
debata (9)

Oznámili to po tom, ako štyroch francúzskych policajtov obvinili tamojšie úrady v súvislosti s fyzickým útokom na hudobného producenta tmavej pleti Michela Zeclera. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Podľa agentúry Reuters navrhujú poslanci predložiť novú verziu článku 24 – najrozporuplnejšej časti navrhovaného zákona, ktorého cieľom je podľa navrhovateľov poskytnúť lepšiu ochranu francúzskym policajtom, ustanoviť pravidlá používania policajných dronov a obmedziť predaj tých druhov zábavnej pyrotechniky, ktorú demonštranti často používajú proti policajtom.

„Uznávame, že existujú pochybnosti, keďže podľa niektorých je ohrozené právo na informácie. Návrh zákona však mnohí nepochopili a medzi novinármi, obyvateľmi Francúzska ale aj v našich radoch tak vznikali pochybnosti. Preto je potrebné si to ujasniť,“ povedal šéf poslaneckého klubu LREM Christophe Castaner.

Zástancovia navrhovaného zákona, ktorý predložila vládnuca strana LREM, tvrdia, že policajti a ich rodiny potrebujú ochranu pred obťažovaním a zastrašovaním. Poukazujú pritom na prípady, keď sa v rámci kampaní na sociálnych sieťach odhaľujú osobné údaje zasahujúcich policajtov či dokonca ich príbuzných.

Naopak kritici predlohy spomínaného zákona varujú, že navrhované opatrenia môžu ohroziť slobodu tlače, právo verejnosti na informácie a podkopať úsilie zamerané na potlačenie neprimeraného policajného násilia.

Článok 24 návrhu spomínaného zákona predpokladá ročné väzenie a pokutu 45.000 eur za zverejnenie snímok s tvárami policajtov.

Vo Francúzsku sa v sobotu v súvislosti s návrhom konali protesty, na ktorých sa zúčastnilo približne 133-tisíc ľudí, pričom 46-tisíc z nich protestovalo v Paríži, uviedla agentúra Reuters.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest