Do chodcov v nemeckom meste Trier vrazilo auto, hlásia 5 mŕtvych

Počet obetí utorňajšieho incidentu, pri ktorom 51-ročný Nemec narážal autom do chodcov v pešej zóne v nemeckom meste Trier, sa zvýšil na päť. Piatou obeťou sa stala 52-ročná žena, ktorá utrpela ťažké zranenia, uviedla v utorok večer agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.

01.12.2020 14:57 , aktualizované: 23:15
Trier / Polizei / Foto: ,
Uzavreté miesto indidentu v nemeckom meste Trier, kde do chodcov na pešej zóne vrazil autom šofér, 1. december 2020
debata (98)

Ďalšími obeťami sú deväťmesačné dieťa, ktorého matka je tiež v nemocnici, 25-ročná a 73-ročná žena a 45-ročný muž. Zranených po úmrtí 52-ročnej ženy zostáva 14 osôb.

„Táto udalosť otriasa celým Nemeckom,“ povedal v utorok v meste Trier minister vnútra spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Roger Lewentz. Páchateľ podľa neho konal cielene a s autom kľučkoval, aby zasiahol čo najviac ľudí.

„Zo správy z Trieru som veľmi smutná,“ uvádza sa vo vyhlásení nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré zverejnil na Twitteri jej hovorca Steffen Seibert. Kancelárka vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným ľudí, ktorí boli náhle a násilne vytrhnutí zo života. Ťažko zraneným zaželala veľa síl. Starosta Trieru Wolfram Leibe uviedol, že išlo o „najčernejší deň v meste Trier od konca druhej svetovej vojny“.

K nešťastiu došlo krátko pred 14.00 h. Muž, ktorého polícia okamžite zadržala, je podrobovaný výsluchu. Podľa doterajších zistení jeho čin nebol politicky ani nábožensky motivovaný. Objavili sa náznaky, že mohol trpieť psychickými problémami. Páchateľ konal pod vplyvom alkoholu.

Muža polícia identifikovala ako 51-ročného občana Nemecka z okresu Trier-Saarburg. Informoval o tom na tlačovej konferencii hovorca miestnej polície Karl-Peter Jochem.

Vozidlo sa podľa portálu Lokalo.de pohybovalo pešou zónou rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu. Očití svedkovia podľa stanice SWR rovnako potvrdili, že muž vrazil s autom do ľudí úmyselne. Podľa stránky denníka Trierischer Volksfreund ide o terénne vozidlo Range Rover.

Malu Dreyerová, premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko, kde Trier leží, vyjadrila po tejto udalosti svoje zdesenie, napísala agentúra DPA. Dreyerová do Trieru pricestuje ešte v utorok.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na Twitteri napísal, že je otrasený tým, čo sa stalo. „Naše myšlienky sú s príbuznými obetí, s mnohými zranenými a so všetkými, ktorí sú v tomto okamihu v nasadení, aby pomohli postihnutým,“ uviedol Seibert.

Výberová chronológia prípadov útoku či ohrozenia verejnosti autom v Nemecku za rok 2020

24. februára 2020

Celkovo 52 ľudí vrátane 18 detí zranil 29-ročný Nemec, ktorý autom vrazil do ľudí počas karnevalového sprievodu v meste Volkmarsen v spolkovej krajine Hesensko. Muž bol obvinený z pokusu o zabitie.

10. júna

Do skupiny ľudí v Mníchove vrazila dodávka, polícia to označila za úmyselný útok. Motívom malo byť vyrovnávanie si účtov medzi gangmi. Po náraze z auta vystúpilo šesť ľudí, ktorí pokračovali vo fyzických útokoch. Pri náraze a následnej bitke utrpeli zranenia traja muži.

26. júla

Sedem ľudí utrpelo zranenia, keď ráno v západoberlínskej štvrti Charlottenburg vrazilo do davu ľudí auto s estónskou poznávacou značkou. Polícia zadržala 24-ročného muža, ktorý v dôsledku vysokej rýchlosti stratil kontrolu nad vozidlom. Z uvedených siedmich osôb boli tri vo vážnom stave, jedného človeka, ktorý zostal pod vozidlom uviaznutý, museli oživovať.

19. augusta

Muža podozrivého z toho, že autom vrážal do vozidiel na diaľnici v centre nemeckej metropoly Berlín, zadržali a dali do psychiatrickej starostlivosti. Úrady jeho konanie označili za „islamisticky motivovaný útok“. Muž bol obvinený z pokusu o vraždu a nebezpečného narušenia premávky pri troch úmyselných nehodách.

25. novembra

Nemecká polícia zadržala muža, ktorý úmyselne narazil autom do oplotenia úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Berlíne. Vodič automobilu vo veku 54 rokov bol telesne postihnutý a v aute mal invalidný vozík. Berlínska polícia nepracuje s hypotézou, že by išlo o extrémistic­ký útok.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Trier