Arménsko zrušilo časť obmedzení platných počas stanného práva

Arménsko zrušilo niektoré obmedzenia platné počas stanného práva, ktoré tamojšia vláda vyhlásila v septembri, keď sa v Náhornom Karabachu obnovili boje medzi etnickými Arménmi a jednotkami armády susedného Azerbajdžanu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

02.12.2020 17:45 , aktualizované: 20:56
debata (14)

Arménska vláda na svojej webovej stránke uviedla, že ruší obmedzenia týkajúce sa protestov a štrajkov a uvoľňuje aj osobitný režim upravujúci vstup do krajiny a odchod z nej.

Zrušené sú aj obmedzenia týkajúce sa miestnych médií, ktoré doteraz smeli v spravodajstve o armáde a vojenských operáciách používať len oficiálne zdroje.

Konflikt v Náhornom Karabachu opäť eskaloval 27. septembra. Boje utíchli 10. novembra, keď Arménsko a Azerbajdžan podpísali vyhlásenie o ukončení bojov, ktoré sprostredkova­lo Rusko.

Na základe tohto dokumentu boli časti územia v Náhornom Karabachu, ktoré predtým ovládali etnickí Arméni, odovzdané Azerbajdžanu. Azerbajdžanská armáda dobyla aj niektoré oblasti, ktoré Baku stratilo počas predchádzajúcej vojny v 90. rokoch.

Od podpísania vyhlásenia v Arménsku pokračujú demonštrácie, ktorých účastníci žiadajú demisiu premiéra Nikola Pašinjana – signatára dokumentu za Arménsko. Takáto protestná demonštrácia, zvolaná opozíciou, sa v Jerevane konala aj v stredu večer, informovala agentúra RIA Novosti.

Predstavitelia opozičnej Arménskej revolučnej federácie (Dašnakcutjun) avizovali, že vo štvrtok zverejnia svoj akčný plán na riešenie súčasnej politickej situácie v Arménsku.

Stovky protureckých žoldnierov sa z Karabachu vrátili naspáť do Sýrie

Takmer tisíc protureckých ozbrojencov, ktorí počas konfliktu v Náhornom Karabachu bojovali po boku Azerbajdžanu proti Arménom, sa vrátilo naspäť do Sýrie. Stalo sa tak po ukončení bojov v dôsledku novembrového uzavretia prímeria v Karabachu, informovalo v stredu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Turecko vyslalo do Náhorného Karabachu celkovo viac ako 2580 sýrskych bojovníkov, z čoho 293 počas bojov zahynulo, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Ankara, ktorá je spojencom Azerbajdžanu, tvrdenia o vyslaní sýrskych žoldnierov do Náhorného Karbachu oficiálne popiera. Protureckí bojovníci boli údajne počas bojov nasadzovaní do prvých línií.

Podľa Rahmána sa do Sýrie vrátilo už viac ako 900 protureckých sýrskych bojovníkov, posledná skupina 27. novembra. Očakáva sa, že zvyšní ozbrojenci sa z Karabachu do oblastí severnej Sýrie, ktoré sú pod kontrolou Turecka, vrátia v nasledujúcich dňoch.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Náhorný Karabach #stanné právo