Holandská vláda pre krivdu na 20-tisícoch rodičov podala demisiu

Holandská vláda podala dva mesiace pred parlamentnými voľbami demisiu. Na tlačovej konferencii to oznámil premiér Mark Rutte.

15.01.2021 16:15
Mark Rutte Foto: ,
Mark Rutte
debata (4)

Okrem jedinej výnimky zostanú podľa neho všetci ministri vo svojich funkciách a budú bojovať s pandémiou a jej následkami až do vzniku novej vlády po voľbách, ktoré sa uskutočnia 17. marca.

Kabinet bol v posledných týždňoch pod tlakom kvôli afére s prídavkami na deti. Rutteho strana ale zostáva v prieskumoch ďalej najsilnejšia.

zväčšiť Kabinet premiéra Marka Rutteho spolu s... Foto: SITA/AP
rutte, alexander Kabinet premiéra Marka Rutteho spolu s holandským kráľom Willemom-Alexandrom (v strede) na zábere z októbra 2017.

O skôr formálnom konci tretej Rutteho vlády sa v Holandsku špekulovalo už niekoľko dní. Tlak sa zvýšil po tom, čo vo štvrtok oznámil odchod z politiky predák opozičnej sociálnej demokracie Lodewijk Asscher, ktorý bol v druhej Rutteho vláde v rokoch 2012 až 2017 vicepremiérom a ministrom sociálnych vecí.

Nevinní ľudia zločincami

Vyšetrovacia parlamentná komisia vlani v decembri vo svojej správe uviedla, že sa úrady dopustili „bezprecedentného bezprávie“ na rodinách, ktoré dostali v rokoch 2013 až 2019 prídavky na deti, neskôr ich ale boli nútené vrátiť. „Základné princípy právneho štátu sú porušené,“ uvádza správa komisie.

„Nevinní ľudia boli označení za zločinca, ich životy boli zničené a parlament o tom bol nesprávne a neúplne informovaný,“ pripustil v piatok na tlačovej konferencii Rutte. Právny štát podľa neho zlyhal, keď nedokázal ochrániť občanov pred „mocným štátom“.

Premiér aj jeho ministri zostanú až do volieb vo svojich funkciách. Jediným ministrom, ktorý sa rozhodol skončiť okamžite, je minister pre hospodárstvo a klimatickú politiku Eric Wiebes. V druhej Rutteho vláde bol štátnym tajomníkom pre rozpočtové a daňové záležitosti a v posledných týždňoch bol najčastejším terčom kritiky.

500 miliónov ako odškodné

Podľa agentúry DPA označil finančný úrad neprávom za daňových podvodníkov zhruba 20-tisíc rodičov. Kvôli vráteniu prídavkov za niekoľko rokov, v niektorých prípadoch aj desiatok tisíc eur, sa ľudia dostávali do finančných ťažkostí, čo viedlo k osobným bankrotom aj rozvodom. Súčasná Rutteho vláda sa už skôr ospravedlnila a prisľúbila 500 miliónov eur na odškodnenie postihnutých rodín.

Rutte je premiérom už od roku 2010. Aféra okolo prídavkov a demisia vlády ale podľa politológov na výsledok marcových volieb zrejme veľký vplyv mať nebude. Premiérova Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) v prieskumoch ďalej jasne vedie. Získať by mohla takmer 30 percent hlasov, zhruba o polovicu viac ako na druhom mieste protiimigračná Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa. Väčšina Holanďanov je totiž podľa prieskumov spokojná s tým, ako sa vláda postavila ku koronakríze aj s vystupovaním samotného premiéra. Po marcových voľbách by tak mohol holandskú vládu už po štvrtýkrát zostavovať 53-ročný Rutte.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Mark Rutte #demisia vlády