Súd vzal Navaľného do väzby na 30 dní

Súd v ruskom meste Chimki vzal Navaľného na 30 dní do väzby. Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová,, ktorá spresnila, že Navaľnyj bude vo väzbe do 15. februára.

18.01.2021 09:14 , aktualizované: 15:55
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (zelená bunda) a jeho manželka Julija čakajú na pasovú kontrolu na moskovskom letisku Šeremeťjevo v nedeľu 17. januára 2021
debata (540)

Okolo policajnej stanice v Chimkách, kde zasadol súd, sa zišli desiatky ľudí, ktorí žiadali Navaľného prepustenie na slobodu, pričom skandovali „Pustiť!“.

Medzičasom ministerstvo vnútra podľa agentúry Interfax vysvetlilo, že pojednávanie sa konalo v budove polície pre to, že Navaľnyj sa nepodrobil testu na COVID-19. Z toho istého dôvodu bol obmedzený aj okruh ľudí, ktoré sa na pojednávaní mohli zúčastniť, dodalo ministerstvo.

Navaľného advokáti sa sťažovali, že vyšetrovatelia im neumožnili stretnúť sa so svojím mandantom. Podľa vyjadrenia Jarmyšovej tak Navaľnyj viac ako 14 hodín nemal možnosť kontaktovať svojich advokátov. Tí ho napokon videli až na pojednávaní súdu, ktoré sa konalo v budove policajnej stanice.

Alexej Navaľnyj a jeho žena Júlia
Policajti zatýkajú muža na moskovskom letisku...
+7Masky s podobizňou ruského prezidenta Vladimira...

Sudkyňa dala advokátom 30 minút na oboznámenie sa so spisom, o ktorom sa pojednávalo, a 20 minút na rozhovor s klientom.

Súdne pojednávanie o vzatí do väzby sa týkalo kauzy Yves Rocher, v ktorej bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest väzení v trvaní 3,5 roka. Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) však požaduje zmeniť tento podmienečný trest na nepodmienečný, pričom argumentuje, že Navaľnyj neplnil povinnosti podmienečne odsúdeného a vyhol sa kontrole plnenia podmienok stanovených rozsudkom.

Zasadanie súdu, ktorý bude vo veci rozhodovať na žiadosť FSIN, je naplánované na 29. januára.

Navaľnyj chce protivládne protesty

Ruský opozičný politik vyzval Rusov, aby v uliciach zorganizovali protivládne protesty, informovala agentúra AFP. „Nezostávajte potichu. Vzdorujte. Vyrazte do ulíc,“ uviedol 44-ročný protikorupčný aktivista vo videozázname zverejnenom na YouTube.

Navaľnyj kritizoval aj podmienky, za akých v pondelok začal súd rozhodovať o jeho vzatí do väzby. „Toto je najvyšší stupeň bezprávia, inak sa to nazvať nedá,“ vyhlásil Navaľnyj.

Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, popísal, že „doslova pred minútou“ ho vyviedli z cely na policajnej stanici v meste Chimki v metropolitnej oblasti Moskvy, aby sa stretol so svojimi advokátmi. V miestnosti, kam ho voviedli, bolo pritom na začatie pripravené pojednávanie o jeho vzatí do väzby.

Pobúrený Navaľnyj vo videu uviedol, že prítomní sú „akísi“ ľudia. Vo videu kritizuje, že zasadnutie súdu sa koná na polícii. Namieta aj proti tomu, že naň nikto nedostal predvolanie. Prezidenta Vladimira Putina vo svojom vyhlásení označil „za deda v bunkri“, ktorý sa podľa neho tak „veľmi všetkého bojí“, že „celý trestno-procesný kódex roztrhali a hodili do smetí“.

Navaľnyj súd žiadal, aby do sály „súdu“ pustili všetkých novinárov, nielen vybraných. Sudkyňa pritom predtým oznámila, že súdne konanie je verejné a otvorené pre všetkých. Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej sú v sále „súdu“ len štáby z portálu Life News a televízie Rossija.

Zadržali desiatky osôb

V súvislosti s návratom Navaľného do Ruska zadržala ruská polícia v nedeľu celkovo 69 osôb vrátane samotného politika. Podľa spravodajského portálu Meduza.io o tom informoval portál OVD-Info, ktorý sa zaoberá monitoringom policajných zákrokov v Rusku.

Spresnil, že v Moskve bolo zadržaných 62 osôb, ostatné v Petrohrade. V cele predbežného zadržania strávili noc štyri osoby vrátane Navaľného. Osud 16 zadržaných nie je portálu OVD-Info známy. Medzi zadržanými boli dvaja maloletí a najmenej šiesti novinári, dodal portál OVD-Info.

Proti trom osobám bola zo strany polície použitá neprimeraná sila, pričom dve z nich boli následne hospitalizované. Ďalšiemu zadržanému prišlo na policajnej stanici nevoľno a bol prevezený sanitkou do nemocnice, dodal portál Meduza.io.

Navaľnyj sa v nedeľu (17. januára) vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok podrobil liečbe. Zadržali ho pri pasovej kontrole na letisku Šeremeťjevo, odkiaľ ho predviedli na policajné oddelenie v moskovskej štvrti Chimki.

Lietadlo, ktorým Navaľnyj cestoval, malo pôvodne pristáť na moskovskom letisku Vnukovo. Politikov štáb vyzval jeho priaznivcov, aby ho na letisko prišli privítať. Pri Vnukove sa tak zišlo asi 2 000 ľudí. Tých, ktorí sa zhromaždili na letisku, rozohnala poriadková polícia.

Medzi zadržanými vo Vnukove boli zamestnanci Navaľným založenej protikorupčnej nadácie Ľubov Soboľová a Ruslan Šaveddinov, Navaľného asistent Iľja Pachomov, manažérka Navaľného štábu Anastasija Kadetová, právnik Alexej Molokojedov a opozičný aktivita Konstantin Kotov.

Ako v nedeľu informovala tlačová služba moskovskej pobočky Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), Navaľnyj bol zadržaný po prílete do Moskvy pre vyhýbanie sa povinnosti hlásiť sa na väzenskej inšpekcii, ako mu to ukladajú podmienky stanovené súdom v rámci podmienečného trestu. FSIN spresnila, že o ďalšom konaní v Navaľného kauze rozhodne súd.

Európski ľudovci budú mimoriadne diskutovať

Na podnet Európskej ľudovej strany (EPP), najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP), bude zákonodarný zbor EÚ v utorok mimoriadne diskutovať o zadržaní ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Frakcia EPP to uviedla na svojom účte na Twitteri so spresnením, že europoslanci budú o tejto téme debatovať v utorok popoludní a po rozprave sa očakáva aj prijatie uznesenia.

„Po tom ako sa režimu Vladimira Putina v auguste nepodarilo zavraždiť Navaľného, máme teraz dobrý dôvod obávať sa o jeho život. Potrebujeme vyvinúť maximálny politický tlak, aby bola zaistená jeho bezpečnosť,“ uviedol šéf frakcie EPP Manfred Weber na Twitteri.

Európski ľudovci sa zároveň pridali k výzve Osloboďte Navaľného (#FreeNavalny) a zopakovali tak už známe postoje predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, predsedu Európskej rady Charlesa Michela či šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.

Predseda EP David Sassoli vo svojom stanovisku upozornil, že zatknutie Navaľného na letisku v Moskve je priestupkom voči medzinárodnému spoločenstvu a voči Európe, ktorá mu pomohla zachrániť život. „Žiadame ruské orgány o jeho okamžité prepustenie. Sme pripravení pozvať ho do Európskeho parlamentu,“ odkázal Sassoli na Twitteri krátko pred otvorením prvej tohoročnej plenárnej schôdze tejto inštitúcie.

Európske vlády a USA požadujú prepustenie Navaľného

Niekoľko európskych vlád i predstavitelia Spojených štátov vyzvali na prepustenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého v nedeľu zatkli po prílete do Moskvy. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Prepustenie jedného z najväčších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú napríklad Francúzsko a Taliansko i predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter jeho zadržanie nazval „neprijateľným“.

„Veľké obavy“ vyjadrila aj britská vláda, ktorá poukázala na to, že by sa úrady mali venovať otrave Navaľného nervovoparalytickou látkou typu novičok. „Namiesto stíhania obete tohto strašného činu by ruské úrady mali prešetriť, ako došlo k použitiu chemickej zbrane na ruskej pôde,“ uviedla vo vyhlásení.

„Je hrozné, že Alexeja Navaľného, obeť opovrhnutiahodného zločinu, zadržali ruskí predstavitelia,“ napísal britský minister zahraničných vecí Dominic Raab na sociálnej sieti Twitter.

„Musí byť okamžite prepustený. Rusko by namiesto prenasledovania Navaľného malo vysvetliť, ako došlo k tomu, že na ruskom území bola použitá chemická zbraň,“ dodal.

„Alexej Navaľnyj sa po zotavení z vlastnej vôle a s plným vedomím vrátil do Ruska, pretože ho považuje za svoju osobnú a politickú vlasť. To, že ho ruské úrady zadržali okamžite po príchode, je absolútne nepochopiteľné,“ vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok ráno.

Rusko musí podľa Maasa na základe svojej ústavy i medzinárodných záväzkov dodržiavať princípy právneho štátu a ochrany občianskych práv svojich obyvateľov. „Tieto princípy sa, samozrejme, týkajú aj Navaľného,“ zdôraznil Maas. „Mal by byť bezodkladne prepustený,“ vyzval.

Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy v noci nadnes vo svojom spoločnom vyhlásení žiadali okamžité prepustenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ako v pondelok informovala agentúra Interfax, ministri Urmas Reinsalu (Estónsko), Edgars Rinkévičs (Lotyšsko) a Gabrielius Landsbergis (Litva) označili Navaľného zadržanie ruskými orgánmi za absolútne neprijateľné a žiadajú jeho okamžité prepustenie. Apelovali na EÚ, aby rýchlo reagovala a ak by Navaľnyj nebol prepustený, zvážila zavedenie reštriktívnych opatrení.

Zadržanie Alexeja Navaľného nezlomí tých, ktorí v Rusku veria v slobodu. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ako dodala, politickí oponenti by mali debatovať v slobodnej a férovej diskusii, nie byť za svoje názory väznení.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v reakcii na Navaľného zadržanie povedal, že ruské úrady sa snažia umlčať svojich kritikov, a vyzval na jeho „okamžité a bezpodmienečné prepustenie“. „Sebavedomí politickí vodcovia sa neboja hlasov konkurencie, ani sa nedopúšťajú násilia a neoprávneného zadržiavania politických oponentov,“ povedal.

Podobne sa vyjadril aj poradca nového amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. „Útoky Kremľa na pána Navaľného nie sú iba porušením ľudských práv, ale aj urážkou ruského ľudu, ktorý chce, aby jeho hlasy boli vypočuté,“ uviedol.

Korčok: Miesto Navaľného nie je vo väzbe

Miesto Alexeja Navaľného je podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) v slobodnej a bezpečnej politickej súťaži, nie vo väzbe. Korčok to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti. Ako dodal, zatknutie Navaľného po príchode do vlasti sledoval s veľkým znepokojením.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že dôrazne odsudzuje zjavne politicky motivované zadržanie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a očakáva jasnú reakciu Európskej únie (EÚ).

„To, že ho ruské úrady okamžite zadržali, je absolútne neprijateľné a vyvoláva to vážne otázky ohľadom dodržiavania princípov právneho štátu, ochrany občianskych práv a rešpektovania medzinárodných zmlúv o ľudských právach,” zdôraznil Klus. Privítal, že už viacerí európski lídri a šéfovia diplomacií odsúdili Navaľného zadržanie a vyzvali na jeho prepustenie. Štátny tajomník zároveň očakáva, že táto téma bude aj predmetom najbližšieho rokovania Rady pre zahraničné veci. Dodal, že niektorí ministri EÚ, vrátane šéfa českej diplomacie Tomáša Petříčka, už avizovali aj diskusiu o prípadnom zavedení sankcií, ak by ruské úrady Navaľného neprepustili na slobodu.

540 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj