Útok ako na Kapitol sa môže stať aj v Európe, mieni Jourová

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová bola nedávnym útokom na Kapitol vo Washingtone šokovaná.

18.01.2021 18:30
debata (46)

Rakúskemu denníku Der Standard povedala, že niečo podobné sa môže stať aj v Európe. Kritizuje tiež postup televízií, Twitteru a Facebooku, ktoré dosluhujúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi zúžili priestor pre vyjadrovanie sa.

zväčšiť Věra Jourová Foto: SITA/AP, Olivier Matthys
Věra Jourová Věra Jourová

Podľa podpredsedníčky EK pre hodnoty a transparentnosť odhalil útok radikálnych stúpencov odchádzajúceho šéfa Bieleho domu na parlamentné budovu zo začiatku tohto mesiaca „dve horúce pravdy“.

„Po prvé to bol útok na demokratickú inštitúciu ako takú. Videli sme pritom negatívny vplyv prezidenta a to, ako rástlo rozpoltenie spoločnosti," povedala eurokomisárka z Českej republiky. Varovala pritom pred názorom, že ide iba o americký fenomén. „Dokážem si takú situáciu predstaviť aj v Európe," upozornila.

Druhým „momentom pravdy“ bola pre Jourovú skutočnosť, že televízne stanice „jednoducho vypli“ príhovory amerického prezidenta a Twitter a Facebook mu uzavreli účty. To podľa nej vyvoláva otázky, ako sa stavať k nenávistným obsahom na internete a zároveň zachovať slobodu názoru.

Podľa Jourovej sa v čase koronakrízy atmosféra v spoločnosti zhoršuje. Politici a vlády sa snažia krízu dostať pod kontrolu nepopulárnymi rozhodnutiami. „Dejiny Európy nás učia, že v časoch krízy často slávu žnú extrémisti. Čoskoro ale nastane vytriezvenie," varovala Jourová.

Vlastné pravidlá

Udalosti v USA ukazujú, že „potrebujeme jasné ústavné pravidlá, predovšetkým úctu občanov voči ústave", podčiarkla Jourová. Keď európski politici začnú ústavu „inovatívne interpretovať“, nastáva hlavný problém pre právny štát.

Twitter a Facebook alebo televízne stanice nemohli v americkom prípade konať na základe jasných a striktných zákonných pravidiel, pretože v USA neexistujú. „Držia sa teda vlastných pravidiel hry, súkromných podmienok, ktoré majú enormný vplyv na celý život," upozornila Jourová.

Eurokomisárka pripustila, že Twitter a Facebook museli reagovať, keď Trump svojim stúpencom povedal, aby sa vydali ku Kapitolu. Európa je podľa Jourovej na tomto poli o krok ďalej. Jednotlivé štáty majú zákony, podľa ktorých pristupujú k nenávisti a násiliu na internete. Pravidlá by však nemali byť rozdielne, povedala Jourová a poukázala na to, že Európska komisia sa usiluje o spoločné pravidlá a definície.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Věra Jourová #útok na kapitol