Navaľnyj je v cele sám, na podmienky sa nesťažuje, tvrdia ľudskoprávni aktivisti

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorého v pondelok súd vzal do väzby na 30 dní, sa nachádza vo vyšetrovacej väznici Matrosskaja Tišina v Moskve.

19.01.2021 09:22 , aktualizované: 13:14
debata (209)

V utorok o tom informovala agentúra Interfax, ktorá sa odvolala na tajomníka moskovskej verejnej monitorovacej komisie (ONK) Alexeja Meľnikova. Komisie ONK pôsobia v 85 regiónoch Ruskej federácie; ich úlohou je monitorovanie dodržiavania ľudských práv v miestach núteného zadržiavania ľudí: vo väzniciach, polepšovniach či záchytných táboroch pre ilegálnych migrantov.

Navaľnému pridelili trojlôžkovú celu v karanténnom oddelení. Momentálne je v nej sám. Táto celová bunka je vybavená chladničkou, rýchlovarnou kanvicou a televízorom. V cele je horúca voda. Dostal posteľnú bielizeň, potrebný riad i hygienické potreby.

Meľnikov dodal, že Navaľného do väznice previezli v pondelok okolo 21.00 h miestneho času. Aktivistom ONK Navaľnyj povedal, že naňho nie je vyvíjaný morálny ani fyzický tlak zo strany zamestnancov ústavu.

Podľa Meľnikova Navaľnyj požiadal členov ONK, aby jeho príbuzným odovzdali zoznam vecí, ktoré vo väzbe potrebuje. Navaľnyj si môže objednávať aj z obchodu, ktorý sa nachádza vo väznici.

Súd v meste Chimki v moskovskej metropolitnej oblasti v pondelok na svojom výjazdnom zasadnutí na policajnej stanici vzal Navaľného do väzby do 15. februára.

Zadržali ho deň predtým na moskovskom letisku Šeremeťjevo, kam pricestoval z Nemecka, kde takmer päť mesiacov podstupoval liečenie a rehabilitáciu po pokuse o vraždu otrávením nervovoparalytickou látkou novičok.

Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) zaradila Navaľného na zoznam hľadaných osôb, pretože opakovane neplnil podmienky podmienečného trestu, ktorý nad ním vyniesol súd v kauze Yves Rocher. V dôsledku toho teraz FSIN požaduje zmeniť tento podmienečný trest na nepodmienečný.

Súdne pojednávanie v tejto veci sa malo konať 29. januára. Navaľného advokátka Oľga Michajlovová informovala, že termín pojednávania bol bez vysvetlenia zmenený na 2. februára, uviedol spravodajský portál Meduza.io.

Navaľného štáby začali s prípravami na veľké zhromaždenia na jeho podporu

Sieť regionálnych štábov ruského opozičného politika Alexeja Navaľného začala s prípravami na veľké protestné zhromaždenia, ktoré sa po celom Rusku uskutočnia 23. januára.

Na sociálnej sieti Twitter o tom informoval koordinátor týchto regionálnych štábov Leonid Volkov, uviedol spravodajský portál Meduza.io.

„Navaľného štáby po celej krajine okamžite začínajú s prípravami na veľké zhromaždenia po celej krajine – 23. januára, bez čakania na nový proces. Alexej Navaľnyj musí byť okamžite prepustený,“ napísal Volkov vo svojom tvíte.

Oznámenie o protestoch pod názvom Sloboda pre Navaľného bolo zverejnené aj na sociálnej sieti Facebook. Zhromaždenie v Moskve, ktoré bude zrejme početne najväčšie, by sa malo konať 23. januára o 14.00 h miestneho času na Puškinovom námestí.

Kremeľ odmieta výzvy Západu na Navaľného prepustenie

Kremeľ v utorok zamietol žiadosti západných štátov na prepustenie opozičného politika Alexeja Navaľného a uviedol, že Navaľného výzvy na uskutočnenie masových protestov vyvolávajú znepokojenie.

Na margo apelov Západu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok na brífingu ubezpečil, že ruské vedenie o nich vie, ale „nemôže a nebude ich brať do úvahy“. Zdôraznil, že ide o vnútornú záležitosť Ruska.

Ako poznamenala agentúra AFP, ide o prvú reakciu hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina na Navaľného zatknutie, ku ktorému došlo v nedeľu bezprostredne po jeho návrate z Nemecka späť do Ruska.

Peskov však uviedol, že Kremeľ „znepokojujú“ aj Navaľného výzvy, v ktorých po svojom odsúdení na vzatie do väzby na 30 dní apeloval na svojich priaznivcov, aby organizovali masové zhromaždenia. Peskov ich označil za „nelegálne“ protesty.

Tvrdenia, že Navaľnyj bol okamžite po svojom prílete do Ruska zadržaný, lebo sa ho Putin údajne bojí, označil Peskov za „úplný nezmysel“. Jeho zadržanie objasnil tým, že Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) „mala a stále má“ voči Navaľnému „isté požiadavky“, keďže porušil pravidlá vyplývajúce z podmienečného trestu odňatia slobody.

Peskov v súvislosti s kauzou Navaľného uviedol, že nie je dôvod, aby jej Putin venoval osobitnú pozornosť, pretože príslušné orgány na to určené v nej konajú.

Hovorca Kremľa sa pre ilustráciu zmienil aj o štatistikách, podľa ktorých v celej krajine „za posledné tri roky došlo k zhruba 18-tisíckrát k porušeniu pravidiel podmienečného trestu“. Dodal, že v nadväznosti na to boli v každom z týchto prípadov prijaté aj náležité opatrenia.

Poznamenal, že v čase, keď bol Navaľnyj pacientom kliniky Charité v Berlíne, FSIN preukázala „absolútnu flexibilitu a porozumenie“. Dodal, že keď klinika zverejnila vyhlásenie, v ktorom sa hovorilo o Navaľného uzdravení, FSIN znova žiadala o plnenie podmienok trestu.

Peskov touto svojou odpoveďou reagoval na otázku novinárov, ktorí citovali Navaľného právnikov, že ich mandant „do januára rehabilitoval na berlínskej klinike“. Peskov uviedol, že Navaľného obhajoba bude môcť tieto dokumenty použiť na súde. Ten by sa mal začať 2. februára.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj