Ambasádorke USA v Ugande vláda zabránila návštíviť zadržiavaného opozičného lídra

Ugandské bezpečnostné zložky nedovolili veľvyslankyni Spojených štátov v krajine navštíviť opozičného lídra v domácom väzení. Vláda krok zdôvodnila nutnosťou zabrániť ambasádorke v podkopávaní výsledkov prezidentských volieb z minulého týždňa, americká diplomatická misia označila postup za znepokojujúci, napísala agentúra Reuters.

19.01.2021 09:49
Bobi Wine Foto: ,
Ugandský opozičný líder Bobi Wine
debata (16)

Opozičný predák a prezidentský kandidát Bobi Wine je od minulého štvrtka v domácom väzení, kam sa dostal krátko potom, čo odovzdal svoj hlas vo voľbách. Súčasného 76-ročného prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý je pri moci od roku 1986, vyhlásila volebná komisia za víťaza, keď podľa nej získal 59 percent hlasov oproti 35 percentám pre Winea.

Veľvyslankyni Natalie E. Brownovej ochranka nedovolila navštíviť Winea v jeho bydlisku na predmestí metropoly Kampala, uviedla v pondelok americká ambasáda s tým, že dôvodom zamýšľanej návštevy bola snaha presvedčiť sa o „zdraví a bezpečí“ opozičného predstaviteľa.

Podľa veľvyslanectva poznačilo prezidentské voľby prenasledovanie opozičných kandidátov, nátlak na médiá a obhajcov ľudských práv, ako i vypnutie internetu v celej krajine. „Tieto nezákonné kroky a domáce väzenie prezidentského kandidáta sú pokračovaním znepokojujúceho trendu v ugandskej demokracii,“ uviedlo veľvyslanectvo.

„To, čo sa (veľvyslankyňa) snažila urobiť, bolo nehanebné miešanie sa do ugandských vnútorných politických záležitostí (…), ktoré malo za cieľ podkopať naše voľby a vôľu ľudu,“ povedal Reuters hovorca ugandskej vlády.

USA ani Európska únia nevyslali k voľbám v Ugande svojich pozorovateľov, pretože nedostali akreditáciu. Ugandské úrady sa navyše v minulosti odporúčaniami pozorovateľských misií odmietli riadiť.

Tohtoročnému hlasovaniu predchádzalo najhoršie volebné násilie od doby, čo sa Museveni ujal prezidentského úradu. Wine bol niekoľkokrát zadržaný, pri novembrových stretoch medzi Wineovými stúpencami a políciou prišlo o život najmenej 54 ľudí. Wine a jeho strana výsledky volieb odmietli uznať a oznámili, že podajú žalobu na súd.

Museveni je pri moci od januára 1986 a medzi časťou obyvateľstva sa stále teší obľube, lebo podľa nich zaistil krajine stabilitu. Kedysi sám kritizoval iných afrických lídrov, ktorí odmietali odstúpiť.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Uganda #veľvyslanectvo USA