Záchranári zostávajú v telefonickom kontakte s pracovníkmi uväznenými v bani

Viac ako týždeň po výbuchu v zlatej bani na východe Číny záchranári komunikujú s uväznenými pracovníkmi prostredníctvom telefónu. Tí si dokonca počas čakania na vyslobodenie vyžiadali dodávku kyslých uhoriek a kaše.

19.01.2021 14:50
čína baňa baníci Foto: ,
Záchranári vyhlbujú šachtu na mieste explózie v bani na zlato v čínskom meste Čchi-sia.
debata (1)

Čchen Fej, starosta mesta Jen-tchaj, uviedol, že najmenej dvanásti z 22 baníkov v podzemí stále žijú a sú v relatívne dobrom zdravotnom stave. Tlačová agentúra Sin-chua v pondelok informovala, že cez záchrannú šachtu v nedeľu v noci prešiel rukou písaný odkaz, v ktorom sa uvádza, že osud zvyšných desiatich robotníkov zostáva neznámy. Záchranárom sa zatiaľ darí posielať do bane potraviny a lieky.

K uviaznutým pracovníkom sa usiluje dostať viac ako 300 robotníkov, ktorí odstraňujú prekážky a hĺbia novú šachtu, aby dosiahli komory, kde sa nachádzajú a kde vychádzajú nebezpečné výpary.

Robotníci uviazli v bani 10. januára po výbuchu. Baňa, ktorá sa nachádza v meste Čchi-sia provincii Šan-tung, bola v čase explózie vo výstavbe. Správcovia operácie incident nahlásili úradom po viac ako dni, neskôr ich zadržali.

Čínsky ťažobný priemysel, ktorý sa zameriava najmä na ťažbu uhlia, býval jedným z najsmrteľnejších na svete. Ročne si výbuchy, záplavy a úniky plynu vyžiadali v baniach viac ako 5-tisíc mŕtvych. Bezpečnostné podmienky sa však za ostatných 15 rokov dramaticky zlepšili. Nehody sa aj tak dejú relatívne často.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #baníci #baňa