Wu–chan po roku od apokalypsy: ani stopy po lockdowne

Čínsky Wu–chan si cez víkend pripomenul rok od chvíle, keď úrady v snahe zamedziť šírenie nového typu koronavírusu jedenásťmiliónové mesto hermeticky uzavreli.

25.01.2021 05:00
koronavírus, Wu-chan Foto: ,
Deti vo Wu–chane rozoznievajú zvon pri Veži žltého žeriava, hlavnej atrakcii mesta.
debata (106)

Lockdown, neporovnateľne prísnejší, než aké odvtedy ľudia zažili inde vo svete, napokon trval dlhých 76 dní. Odvtedy sa život v prvotnom ohnisku pandémie vrátil prakticky do normálu. Kým prevažná časť sveta stále zápasí s ďalšími vlnami šírenia ochorenia COVID–19, Čína v sobotu ohlásila iba 107 nových prípadov nákazy a žiadne nové úmrtia.

Vo Wu–chane, kde sa vírus SARS–CoV–2 objavil už koncom roka 2019, bolo tento víkend ráno v uliciach vidieť rekreačných bežcov a v parku zahalenom hmlou cvičili ľudia tai–či. V meste fungujú reštaurácie, obchody i obávané „mokré“ trhy, kde sa podľa názoru niektorých expertov koronavírus pôvodne preniesol z divoko žijúcich zvierat na ľudí. Po večeroch sú kluby plné baviacich sa ľudí.

Čínsky Wu-chan, rok po najtvrdšom lockdowne

Mesto Wu-chan pre koronavírus 23. januára 2020 hermeticky uzavreli na 76 dní.

Fotogaléria
Výstava o boji proti koronavírusu v čínskom...
Graffiti znázorňuje čínskeho lekára, odborníka...
+8Život vo Wu-chane.

Najľudnatejšia krajina sveta s takmer 1,4 miliardy obyvateľmi zaznamenala od začiatku epidémie necelých 89–tisíc nákaz koronavírusom a 4 635 s nimi súvisiacich úmrtí, z čoho prevažná časť pripadá práve na Wu–chan. Na porovnanie: na Slovensku doteraz PCR testy potvrdili vyše štvrť milióna prípadov nákazy a komplikáciám súvisiacim chorobou COVID–19 podľahlo vyše 4 000 ľudí.

Informáciu o uzavretí mesta dostali ľudia vo Wu–chane na mobilné telefóny 23. januára 2020 o druhej nadránom. Osem hodín nato prestala fungovať hromadná doprava: neodlietali lietadlá, nejazdili vlaky, autobusy ani metro. Diaľkové vlaky mestom len prefrčali bez zastavenia. V uliciach vyrástli zátarasy, ktoré bránili v pohybe po meste, izolovali jednotlivé štvrte a uzatvárali ľudí do obytných komplexov.

Po týchto bariérach a apokalyptickej atmosfére podľa agentúry AP vo Wu–chane nezostala ani stopa. Uzávera mesta sa skončila 8. apríla a odvtedy vo Wu–chane zaznamenali len minimum prípadov. „Cítim sa úplne bezpečne. Situácia je pod kontrolou a už nás nedesí,“ povedal pre AFP 55–ročný Li Wen–fu, ktorý sa však pre istotu stále chráni rúškom.

Sedemdesiatšes­ťročný Chuang Ken–pen strávil vlani v nemocnici s koronavírusom 67 dní a očakával, že zomrie. „Keď som večer zatváral oči, nevedel som, či ich zase otvorím,“ povedal pre AFP. Teraz je už zase v plnej sile a dokonca na bicykli prešiel 600 kilometrov, aby osobne poďakoval svojim lekárom, ktorých vlani vyslali do Wu–chanu ako posily.

Väčšina nových infekcií v Číne je dnes sústredená v severnej provincii Chej–lung– ťiang, kde sa v sobotu objavilo 56 nových prípadov. Metropola Peking, rovnako ako mesto Šanghaj zaznamenali v prvý deň víkendu tri nové prípady, oba megapolisy spustili masívne testovanie obyvateľov a niektoré štvrte dali do karantény.

Čínske úrady sa obávajú novej vlny epidémie v súvislosti s oslavami lunárneho Nového roku, ktorý pripadne na 12. februára. Vyzvali preto ľudí, ktorí sa na sviatky tradične zvykli vracať z veľkých miest do domovských provincií na rodinné stretnutia, aby tento rok nikam necestovali.

Zastavenie epidémie koronavírusu vo Wu–chane vyzdvihuje čínska vláda ako úspech. Oslavujú ho veľkolepé výstavy, knihy, dokumentárne filmy i televízne programy. Čínske vedenie tvrdí, že uzávera mesta dala vlani v januári svetu cenný čas pripraviť sa na pandémiu.

Kritici, naopak, poukazujú na to, že vládnuca čínska komunistická strana infekciu najprv tajila a jej oneskorená reakcia prispela k rozšíreniu nákazy. Tento mesiac čínske úrady po viacerých odkladoch konečne vpustili do Wu–chanu medzinárodný tím odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý má pátrať po pôvode ochorenia COVID–19.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus