Si Ťin-pching na virtuálnom "Davose" varoval pred obnovením studenej vojny

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok varoval svetových lídrov pred vypuknutím "novej studenej vojny" a žiadal spoločný postup medzinárodného spoločenstva proti pandémii koronavírusu a klimatickým zmenám. Jeho apel zaznel na virtuálnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF), ktoré sa ináč každoročne koná vo švajčiarskom Davose, informovala agentúra AFP.

25.01.2021 13:40 , aktualizované: 16:07
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata (34)

„Vytváranie malých klík (štátov), vypuknutie studenej vojny…alebo zastrašovanie ostatných vyvolá vo svete len väčšie rozdelenie,“ vyhlásil Si Ťin-pching vo svojom príhovore, ktorý k účastníkom virtuálneho fóra v Davose predniesol z Pekingu.

Varoval, že konfrontačná politika nevyhnutne skončí v slepej uličke, pričom však nespomenul žiadnu konkrétnu krajinu.

Samotná Čína pod Si Ťin-pchingovým vedením začala viesť omnoho asertívnejšiu zahraničnú politiku, ktorú mnohí pozorovatelia označujú za konfrontačnú. Počas vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa sa dostala do ostrých sporov s Washingtonom.

Za najnaliehavejšiu úlohu medzinárodného spoločenstva čínsky prezident v pondelok označil boj proti pandémii, predovšetkým posilnenie spolupráce v oblasti vývoja, výroby a distribúcie vakcín.

Výročné Svetové ekonomické fórum (WEF) sa koná prostredníctvom videokonferencie v dňoch 25.-29. januára. Hlavnými rečníkmi počas otváracieho dňa sú čínsky prezident Si Ťin-pching a generálny tajomník OSN António Guterres. V rámci tohtoročného fóra s prejavom vystúpi aj ruský prezident Vladimir Putin.

Fórum, na ktorom sa stretávajú obchodní šéfovia, politickí myslitelia a lídri štátov, sa tohto roku bude z dôvodu epidémie covidu konať iba on-line.

Putin sa nezúčastnil na WEF v Davose od roku 2009, keď zastával post premiéra. Ak sa teraz na podujatí zúčastní, pravdepodobne sa stretne s kritikou Západu, ktorý zvažuje uvalenie sankcií na Moskvu v súvislosti so zatknutím protikremeľského aktivistu Alexeja Navaľného.

WEF bude mať on-line formát vôbec po prvý raz vo svojej histórii. Organizátori očakávajú diskusiu približne 2-tisíc účastníkov fóra. Hovoriť sa bude o riešení pandemickej krízy, lepšieho rozdelenia bohatstva a efektívnejšej ochrane životného prostredia. Podujatie bude trvať do piatka.

Kľúčovými rečníkmi počas otváracieho dňa budú okrem čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aj generálny tajomník OSN António Guterres. Svoju účasť potvrdili aj politickí lídri Nemecka, Francúzska, Indie, Japonska, Južnej Kórey a Juhoafrickej republiky.

Hoci nový americký prezident Joe Biden nie je medzi tohtoročnými účastníkmi fóra, jeho administratívu bude v Davose zastupovať hlavný zdravotnícky poradca Anthony Fauci a vyslanec USA pre klimatické záležitosti John Kerry, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Koncom mája sa v Singapure uskutoční aj fyzický summit WEF, na ktorom sa stretnú poprední svetoví politici a šéfovia korporácií.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Svetové ekonomické fórum